Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ковачевски: Няма нищо ново около френското предложение, разговорите с България продължават

от БНТ
14:31, 28.06.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Балкани
ковачевски нищо ново около френското предложение разговорите българия продължават
Слушай новината

Няма нови моменти около предложението на френското председателство на ЕС за премахване на българското вето върху процеса на евроинтеграция. Разговорите продължават на ниво експертни групи на министерствата на външните работи на Северна Македония и България, заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски.

Той повтори, че правителството не е променило позицията си относно френското предложение, представена по време на пресконференцията в Брюксел миналата седмица, и допълни, че щом се стигне до приемливо и за двете страни вариант, той ще бъде представен пред македонските институции.

„Както ви казах и преди, процесът с България се води от Министерството на външните работи. Експертните групи разговарят със своите колеги от МВнР на България. В момента, когато имаме приемливо и за двете страни предложение, то ще бъде внесено в институциите на Северна Македония. Към този момент такова предложение няма”, каза Ковачевски.

По време на пресконференцията в Брюксел, за която спомена македонският премиер, той отхвърли предложението на френското председателство като неприемливо в този си вид. Според него има възможност преговорите да продължат, ако бъдат направени приемливи промени в съдържанието му.

За Скопие има три ключови въпроса, отнасящи се до преговорната рамка: цялостно признаване на македонския език, историческите въпроси да не бъдат част от преговорната рамка и преговорите да започнат преди вписването на българите, хърватите и черногорците в конституцията. Освен това Ковачевски смята, че трябва да бъдат предоставени гаранции, че няма да има нови условия от страна на България и на Европейския съюз.

Парламентът в Скопие отказа да обсъди отношенията със София

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Контузия спря Григор Димитров на Уимбълдън
Контузия спря Григор Димитров на Уимбълдън
Ивайло Ивков призна за интерес на голяма компания към Левски
Ивайло Ивков призна за интерес на голяма компания към Левски