НОВИНИ

Ковид леглата в София ще бъдат увеличени с 10%

изчерпват леглата ковид болни пловдивско
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:23, 17.01.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Броят на леглата за лечение на пациенти с Ковид в София ще бъде увеличен с около 10% през тази седмица. Това написа в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Това е една от мерките, които са обсъдени по време на общинския щаб с директора на столичната РЗИ д-р Пенчев.

Съгласно новия противоепидемичен план София се намира на Етап 2, като в него се отчита както процентът на заетите интензивни легла, така и броят заболели, отчетеният ръст и регистрираната заболеваемост в организирани колективи.

От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за Ковид пациенти, пише Фандъкова.

От миналата седмица продължава ръст с около 30% на седмина база, като заболеваемостта на 100 000 души е 1756.

Училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал.

С решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт. Над 4000 са направените проверки от началото на януари от екипи на Столичния инспекторат, аварийната дирекция и общинска полиция.

Процентът ваксинирани граждани на територията на Столична община е 43%, като над 534 000 души са със завършена ваксинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър (Пазарджик) обяви привличането на двама италиански специалисти
Хебър (Пазарджик) обяви привличането на двама италиански специалисти
Вицепремиер ще отговаря за справяне с домашното насилие
Вицепремиер ще отговаря за справяне с домашното насилие