НОВИНИ

Красимир Анев: Дафовска и 5 милиона лева да получи за биатлона, пак няма да ѝ стигнат

Екатерина Дафовска
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:26, 25.03.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

"Аз не съм никаква опозиция. Нямам за цел да бъда част от Управата на федерацията, дори част от ръководството на клуб. Вече две години не съм част от биатлона, но името ми все е замесвано в скандали от Екатерина Дафовска. Аз съм за честността, да се работи прозрачно, средствата да се изразходват целесъобразно и да се постигат резултати. Аз моите успехи съм ги постигнал въпреки Екатерина Дафовска, а не благодарение на нея", заяви Красимир Анев на пресконференция, на която участва и бившият член на Управителния съвет на БФБиатлон Мария Манолова.

"Дафовска всяка есен или преди Нова година излиза с позиция, че не достигат парите и очаква финансиране, което означава липса на правилно планиране. Имам чувството, че на тази федерация и 5 милиона лева да се дадат няма да ѝ стигнат. Федерацията не е частна фирма, а сдружение на клубовете с нестопанска цел", добави бившият биатлонист.

Анев каза, че като състезател всяка година с резултати е защитавал индивидуално финансиране пред Министерството, а за годината преди Игрите в Пьончан 2018 то е била между 40 и 50 хиляди лева.

"Моят апел е да се направи ревизия на федерация и да се види дали целенасочено се изразходват народните пари. Аз издържах тези 6-7 години, защото постигах резултати, иначе бих си тръгнал по-рано. Аз вече гледам резултатите. Да, има постижения при младежите, но при такова финансиране и подготовка в чужбина трябваше да са по-добри. Някой трябва да потърси сметка на това ръководство", каза Красимир Анев.

Според него федерацията трябва да се управлява от бизнесмен, който да помага на спорта и да работи без заплата.

Манолова също призова да се направи финансова проверка заради неправилно изразходване на средства. Според нея, федерацията получава пари за участие в международни състезания от Международния съюз, а отчита разходите в пълен размер пред Министерството на спорта без да маха парите от Международната централа.

Бившата състезателка призова и за проверка на материалната база на федерацията, тъй като няма отчет за ски, патрони, екипировка и други.

"Защо екипировката, предоставена от Международната федерация се продава, а не се дава на клубовете например. Няма прозрачност на наличните средства. Всички решения се взимат еднолично от г-жа Дафовска", попита Манолова.

На 14 април предстои Общо отчетно-изборно събрание на БФБиатлон, а олимпийската шампионка Екатерина Дафовска е единственият кандидат за нов мандат.

"Нашата федерация има належаща нужда от нещо сериозно, което да се случи. Надявам се Министерството на спорта да обърне внимание", каза още Манолова.

"Имаме 5-6 спортисти в първия отбор, а се изразходват 1 милион лева. Двамата руски треньори получават по 10 хиляди лева на месец заплата. Значи има пари, но те не се използват целесъобразно", допълни бившият член на УС.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР проверява сигнал за имотна измама, извършена от близка на висш магистрат жена
МВР проверява сигнал за имотна измама, извършена от близка на висш магистрат жена
Даниел Николов елиминира третия поставен на старта в Полша
Даниел Николов елиминира третия поставен на старта в Полша