Куба отваря плажовете, 70% от населението е ваксинирано

от БНТ
06:49, 30.09.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
куба отваря плажовете населението ваксинирано
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Плажовете и басейните в кубинската столица Хавана, както и известната крайбрежна алея Малекон бяха отворени отново, след като бяха затворени за девет месеца заради пандемията.

В официално съобщение в държавните медии, цитирано от губернатора на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата, се казва, че плажовете и басейните ще бъдат отворени засега с половин капацитет и че трябва да се спазват всички мерки за превенция от вируса.

„В басейните и в плажните зони носенето на маска е задължително, освен при плуване“, се казва в съобщението. Упражненията на обществени места също са разрешени за пореден път.

Малекон е популярно място за срещи на жителите на столицата, които отиват там, за да бягат, да ловят риба или просто да седят и да разговарят с приятели - всичко това бе забранено от януари поради пандемията.

Миналата седмица ресторанти, барове и други обществени места бяха отворени отново в осем от 15-те провинции на Куба с ограничен капацитет - облекчение за кубинците след девет месеца затваряне.

Длъжностни лица заявиха, че границите на Куба ще бъдат отворени отново за чуждестранни туристи от 15 ноември, а училищата постепенно ще отворят врати през октомври и ноември.

Според държавните медии повторното отваряне е станало възможно „предвид продължителното намаляване на броя на потвърдените случаи през последните осем месеца и напредъка в кампанията за ваксинация“.

Това е особено вярно в Хавана, където повече от 70% от населението сега е ваксинирано, според официалните данни.

Досега Куба е преброила повече от 870 000 случая на COVID-19 и близо 7400 смъртни случая. Дневният брой на случаите постоянно намалява.

Използвайки три местни ваксини, нито една от които не е одобрена от Световната здравна организация, сега островната държава от Карибите е ваксинирала повече от 45% от населението си от 11,2 милиона.

Нацията се надява да премине прага от 90% ваксинирани до ноември.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Силен вятър възпрепятства акцията за освобождаването на заседналия кораб
Силен вятър възпрепятства акцията за освобождаването на заседналия кораб
Пхенян иска да възстанови комуникацията с Южна Корея
Пхенян иска да възстанови комуникацията с Южна Корея