НОВИНИ

Кулинарни чудеса представиха във Варна

кулинарни чудеса представиха варна
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 04.12.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

За десети път в навечерието на Никулден Варненската туристическа камара организира кулинарен празник. В конкурса се включиха 20 отбора от учебни заведения, курортни комплекси, представители на елитни ресторанти и индивидуални участници. Те демонстрираха професионалните си кулинарни умения, като представиха свои оригинални ястия и специалитети.

Младите кадри и професионалистите направиха кулинарни чудеса, които можеха да се закупят от присъстващите.

По традиция средствата от разпродажбата на изложената кулинарна продукция ще се дарят на Дома за стари хора „Гергана“ във Варна.

Кулинарният фестивал имаше и състезателен характер, като жури от професионалисти дегустира храните и раздаде награди в категориите - “Предястия”, “Основни ястия” и “Десерти”.

“Това е изключително полезно събитие. Участваха кулинарни професионалисти от най-елитните заведения по Черноморието и от другата страна са бъдещите кулинарни майстори, обучаващи се в колежите по туризъм. Това е едно събитие, което позволява да се обменят знания, да се обмени опит и да се мотивират младите хора за успех в ресторантьорството”, каза пред БНТ проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара.

Фестивалът се проведе след прекъсване от 2 години заради пандемията от Ковид. Той премина под надслов „Да споделим Никулден“. Възстановяването на тази благородна инициатива се приветства от училищата с обучение по професионално направление хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг.

репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три българки започнаха с победи в квалифиакциите на тенис турнир в Дубай
Три българки започнаха с победи в квалифиакциите на тенис турнир в Дубай
Стоичков за Пеле: Краля винаги ще е един!
Стоичков за Пеле: Краля винаги ще е един!