НОВИНИ

Лавров и Гутериш обсъдиха продължаване на зърнената сделка

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:13, 25.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Срещу износа на зърно и торове от Русия няма наложени санкции, но проблемите за Москва идват от вторичните санкции, наложени върху застрахователните компании и банките.

Москва представи списък от условия за продължаване на зърнената сделка, сред тях е свързване на руската земеделска банка с разплащателната система SWIFT, както и възобновяване на доставки за земеделска техника и резервни части.

По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи Антониу Гутериш призова за продължаване на споразумението.

"Черноморската зърнена инициатива и Меморандумът за разбирателство за улесняване износа на руско зърно и торове са ярки примери за значимостта на многостранното сътрудничество. Те показват, че то е съществено за създаването на по-голяма сигурност и просперитет за всички и аз призовавам тези споразумения да продължат да се изпълняват", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

За същото се обяви и Китай, който е най-големият вносител на зърно от Украйна. След среща с Гутериш Сергей Лавров заяви, че е получил писмо от генералния секретар до президента Владимир Путин.

То е изпратено и до Анкара и Киев. В него се съдържат предложения за продължаване и разширяване на споразумението за износ на украинско зърно през пристанищата на Черно море.

"Срещата с генералния секретар Антониу Гутериш тъкмо приключи. Продължи над един час. Той говори за усилия, които полага, за да предвижи руската част от сделката. До момента прогрес честно казано не се забелязва. Изложи идеите си в писмо, което разбира се трябва да бъде проучено. До момента не виждаме желание от страна на западните държави наистина да продължат успешното прилагане на споразуменията за износ на земеделски продукти от Украйна и от Русия", допълни Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Сделката за износ на украинско зърно през Черно море беше сключена през юли миналата година, като в замяна Москва договори условия за износ на собствените си зърно и торове.

Споразумението изтича на 18 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блинкен: Имаме сериозни опасения за участието на руската групировка "Вагнер" в Судан
Блинкен: Имаме сериозни опасения за участието на руската групировка "Вагнер" в Судан
В НС ще се проведе лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
В НС ще се проведе лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ