НОВИНИ

Лек спад в бизнес климата у нас отчита НСИ

нси 3785 млрд държавният дълг 2022 дефицитът бвп
bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 29.11.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

През ноември 2023 г. общият показател на бизнес климата е 21,6%. Показателят остава приблизително на нивото си от октомври - 22,0%, отчита НСИ.

Повишение е регистрирано в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността се наблюдава намаление. Единствено в търговията на дребно показателят запазва равнището си от предходния месец.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 2,9 пункта - от 23,5% на 20,6%, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита известно намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с неблагоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните проблеми за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 50,0% и 32,0% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството нараства с 3,5 пункта - от 20,1% на 23,6% в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са тя да се задържи на същото равнище.

Основните пречки за развитието на бизнеса са свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила.

Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в строителството да се увеличат през следващите три месеца, е 25,4%.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва нивото си от октомври - от 27,7% на 27,5%. Мненията на търговците на дребно относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са позитивни.

Основните фактори, ограничаващи дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им влияние.

По-голяма част от търговците на дребно предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги

През ноември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава с 0,8 пункта - от 15,1% на 15,9% в резултат на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са за известно увеличение през следващите три месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Димитров атакува днес медалите на световното по бокс за юноши и девойки
Ангел Димитров атакува днес медалите на световното по бокс за юноши и девойки
Лудогорец замина за Словакия с амбиции за позитивен резултат, но без Спас Делев
Лудогорец замина за Словакия с амбиции за позитивен резултат, но без Спас Делев