НОВИНИ

Лидерът на социалистите и демократите в ЕП призова за решение за Шенген на срещата на върха

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:32, 12.12.2023
Чете се за: 01:37 мин.
По света
лидерът социалистите демократите призова решение шенген срещата върха
Слушай новината

Лидерът на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия Перес изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което настоява присъединяването на България и Румъния към Шенген да бъде осъдено с приоритет на срещата на върха на лидерите от ЕС в края на тази седмица в Брюксел.

Гарсия Перес пише, че Румъния и България са изпълнили необходимите условия още през 2011 г., а готовността им да бъдат приети са били потвърдени многократно чрез различни проверки и мисии, инициирани от Европейската комисия през последното повече от десетилетие.

Лидерът на социалистите припомня, че Европейският парламент многократно е подкрепил легитимните очаквания на България и Румъния и техните граждани да се възползват от пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген.

"Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е въпрос на справедливост и равно третиране", пише още тя.

Според Гарсия Перес приемането на България и Румъния би укрепило Шенгенското пространство и би гарантирало равни права за всички граждани в него. Тя смята, че отлагането на решението има и отрицателните последици за гражданите на двете страни.

Гарсия Перес призовава Шарл Мишел да покаже лидерство като председател на Европейския съвет и да постави приоритетно темата на обсъждане на срещата на върха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорът Румен Руменов спечели сребърен медал на международен турнир в Загреб
Боксьорът Румен Руменов спечели сребърен медал на международен турнир в Загреб
Волейболистът Християн Димитров ще продължи кариерата си отново в третодивизионен италиански клуб
Волейболистът Християн Димитров ще продължи кариерата си отново в третодивизионен италиански клуб