НОВИНИ

Лидерите на страните от НАТО се събират във Вилнюс за срещата на върха

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
16:03, 10.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на 31 държави членки на НАТО се събират в литовската столица Вилнюс на четвърта среща на върха от началото на войната в Украйна насам.

Очаква се лидерите да обсъдят желанието на Украйна за членство, блокирания прием на Швеция от Турция и Унгария, най-голямата ревизия на отбранителните планове на Алианса от Студената война насам и разходите за отбрана.

Българската делегация - премиерът Николай Денков, военният министър Тодор Тагарев, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и съветникът на премиера Драгомир Заков също кацнаха във Вилнюс.

Американският президент Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече ясно заявиха, че Украйна не е готова за членство, докато не приключи войната на нейна територия и че няма да получи покана във Вилнюс. Съюзниците ще обсъждат и три нови регионални отбранителни плана, за чието изпълнение ще се разчита на 300 000 военни във висока степен на готовност, които да бъдат разположени до 30 дни по Източния фланг.

За разходите за отбрана стана ясно, че едва 11 от 31 съюзници ще успеят да преминат прага от 2% от БВП през тази година, като България е на ниво 1,84%, или 1,9 млрд. долара. Очаква се във Вилнюс лидерите да решат, че 2-та процента ще бъдат минимум, а не таван на разходите.

За Срещата на върха Вилнюс е превърнат в "крепост", според световните медии, като Германия разположи 12 системи "Пейтриът", насочени към Калининград и Беларус, чиято граница е само на 32 км. от литовската столица.

Снимки: Александър Марков (БНТ), БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От АТР потърсиха отговор на успешното представяне на Григор Димтиров на Уимбълдън досега
От АТР потърсиха отговор на успешното представяне на Григор Димтиров на Уимбълдън досега
Мадисън Кийс обърна Мира Андреева и продължава към 1/4-финалите на Уимбълдън
Мадисън Кийс обърна Мира Андреева и продължава към 1/4-финалите на Уимбълдън