НОВИНИ

Люксембург изисква отрицателен тест за коронавирус за пристигащите със самолет

люксембург изисква отрицателен тест коронавирус пристигащите самолет
bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 28.01.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Великото херцогство Люксембург въвежда изискването за представяне на негативен резултат от тест за коронавирус за пристигащите с въздушен транспорт, считано от 29 януари 2021 г. до 28 февруари 2021 г., включително.

По информация на посолството ни в Белгия всеки пътник, независимо от националността си, на възраст 6 или повече години, който пътува със самолет до Люксембург, при качване в самолета трябва да представи, отрицателен резултат (на хартиен или електронен носител) от PCR тест или от антиген (бърз тест). Тестът трябва да е извършен по-малко от 72 часа преди полета. Отрицателните резултати се изискват на един от административните езици на Люксембург или на английски.

Мярката важи за пътуване към Люксембург, включително с начална точка държавите-членки на Европейския съюз или Шенгенското пространство.

Предвидени са изключения от изискването, сред които за обслужващ транспортен персонал и транзитни пътници; пътници, които за по-малко от 72 часа отиват по въздух от Люксембург и се връщат от държава член на Шенгенското пространство или ЕС при условие, че не са напускали Шенгенското пространство или територията на ЕС през този период.

Изискването не се отнася и за представители на дипломатическия корпус, служители на международни организации и граждани, поканени от тези международни организации, чието физическо присъствие е необходимо за функционирането на тези организации, за военни, за служители в областта на сътрудничеството за развитие и хуманитарна помощ и служители на гражданската защита, при условие че престоят им в Люксембург не надвишава 72 часа.

Не се изисква тест за коронавирус и от претърпелите инфекция със SARS-CoV-2 в рамките на 3 месеца преди тяхното пътуване и които са завършили периода на изолация, приложим в съответната държава, с изчезване на всички симптоми на инфекцията. Тези граждани могат да представят медицинско свидетелство с тези факти, което ще им позволи да пътуват за Люксембург без да се подлагат на нов PCR или антигенен тест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ запазва мярката за капитализиране на пълния обем на печалбата на банките
БНБ запазва мярката за капитализиране на пълния обем на печалбата на банките
Екипът на СЗО започва работа в Ухан след приключване на карантината им
Екипът на СЗО започва работа в Ухан след приключване на карантината им