НОВИНИ

Мария Габриел: Нямам покана за участие в служебно правителство

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:43, 04.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Мария Габриел Габриел уточни, че няма покана да участва в служебното правителство и отказа за коментира дали ще остане в националната политика след предстоящите избори. Това заяви вицепремиерът в оставка в Брюксел на продължаващата среща на външните министри на страните от НАТО. Тя изрази очакване за запазване на външнополитическите приоритети на България.

Мария Габриел каза, че в България има критична маса от трезвомислещи хора, които осъзнават, че членството в НАТО прави страната ни по-силна. Според нея, е много важно до последния ден от работата на правителството да бъде активно и да показва, че България е надежден и доверен партньор.

"Днес са 75 г. от създаването на НАТО и 20 г. откакто България е член. Това за България е един стратегически избор. Ние сме част от най-мощния военен съюз и България участва в него, защото споделя демократичните ценности и защото има ценен принос за стратегическата важност на Черно море, Западните Балкани. С подкрепата за Украйна ние оказваме подкрепа за нашата сигурност и ценности", каза Мария Габриел.

В щаб квартирата на Алианса първите дипломати на 32-те държави съюзници отбелязаха 75-ата годишнина от създаването на организацията. Вицепремиерът в оставка Мария Габриел също участва в церемонията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и външният министър на Белгия почерпиха колегите си със специално направена за случая торта. В тържественото си слово Столтенберг каза, че днес НАТО е по-обединена от всякога. Той отбеляза нуждата от единство между Европа и САЩ в Алианса. Според него, справедливата подялба на тежестта между съюзниците е от решаващо значение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панихида в памет на загиналите в река Лим деца беше извършена в Свищов
Панихида в памет на загиналите в река Лим деца беше извършена в Свищов
20 години по-късно: И Сърбия си спомни за трагедията в Лим
20 години по-късно: И Сърбия си спомни за трагедията в Лим