Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мария Габриел във Вашингтон: САЩ са стратегически партньор за България

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 24.09.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
мария габриел вашингтон сащ стратегически партньор българия
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, заедно с министрите на правосъдието Атанас Славов и на иновациите и растежа Милена Стойчева, се срещнаха с българската общност във Вашингтон.

Мария Габриел ръководи българската правителствена делегация, която ще вземе участие във Втората сесия на Стратегическия диалог между Република България и САЩ на 25 септември. Домакин на събитието бе посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

Той благодари на вицепремиера и българската делегация за срещата и подчерта значението на продължаването на стратегическия диалог България - САЩ.

"Бих искала да подчертая, че само 4 месеца след съставянето на това правителство ще има втора сесия на стратегически диалог със САЩ. За мен и всички мои колеги това партньорство е един от приоритетите ни", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Тя посочи, че целта на диалога е да има конкретни стъпки за укрепване на стратегическото партньорство в ключови области като правосъдната реформа, върховенството на закона и борбата с корупцията, ефективното противодействие на дезинформацията, сътрудничеството в областта на отбраната, икономиката и енергетиката.

"България има потенциал за лидерство в областта на иновациите. Темата ще бъде един от акцентите в диалога със САЩ, защото дава положителни перспективи за развитие на талантите и в двете страни", заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът подчерта, че правителството работи в екип за постигането на поставените цели. Тя апелира към присъстващите да се включват при формирането на политики и вземането на решения като подчерта ,че разчита на техните опит, идеи и критично мислене.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов е в Идеалната петица на европейското по баскетбол на колички
Георги Иванов е в Идеалната петица на европейското по баскетбол на колички
Гърция затваря училища в очакване на нови проливни дъждове
Гърция затваря училища в очакване на нови проливни дъждове