НОВИНИ

Марк Рюте ли ще бъде следващият шеф на НАТО?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:24, 03.01.2024
Чете се за: 05:50 мин.
По света
Слушай новината

Едно от важните събития за следващата година ще бъде надпреварата за най-високия пост в НАТО. Мандатът на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг изтича следващата есен и в началото на годината се очаква съюзниците да постигнат политическо решение за това кой ще го наследи.

Сегашният премиер в оставка на Нидерландия Марк Рюте обяви, че се интересува от позицията и е много вероятно да съберe подкрепата на съюзниците от Пакта. Има ли шансове той да стане следващия ръководител на Алианса - прогнозите на нидерландски журналист от най-големия вестник в страната пред кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

"България държи врата в тази част на Европа добре затворена, затова би било много глупаво от наша страна да ги спрем за Шенген".

Това са думи на Марк Рюте от последната среща на върха, когато обяви, че страната му дава зелена светлина на София за Шенген.

След 13 години начело, 56-годишният Рюте, вече е премиер в оставка и повече няма да участва в политическия живот на страната си. При все това през последните месеци той е по-активен от всякога - с обиколки по света и конструктивни позиции по важите световни и европейски въпроси, включително Шенген. Обяснението е, че се готви за нова кариера - като шеф на НАТО.

"Всички се чудехме какво смята да прави след премиерския пост. Той казваше, че ще продължи да преподава в училище, но не мисля, че хората вярваха твърде много в това. През септември, докато беше в Ню Йорк, Рюте за първи път потвърди, че има интерес към международна кариера, а малко по-късно каза "Защо не шеф на НАТО". Мисля, че той има големи шансове да получи позицията", каза Александър Бакер - журналист в "Де телеграаф".

Според дипломати и анализатори Рюте вече активно лобира за следващата стъпка в кариерата си. Нидерландецът, когото наричат "тефлоновия Марк" заради удивителната му способност скандалите да не "полепват" на имиджа му, е приемлива фигура за големите държави в НАТО - Франция, Германия, Великобритания и САЩ. Той е опитен комуникатор, добър в постигането на компромиси, винаги усмихнат.

"Той е най-дълго управлявалият премиер на Нидерландия. В същото време прави неща, които другите премиери не правят. Той все още кара колело в родния си град Хага, както всички останали хора от града. Всеки четвъртък преподава и то не в някое елитно училище, а в училище в един от проблемните квартали на Хага. Няма да се учудя, ако продължи да преподава, дори да стане стане шеф на НАТО и то в Хага, защото е много привързан към града си", посочи Александър Бакер.

Още един премиер, при това жена - Кая Калас от Естония проявява интерес към позицията на Столтенберг. Досега Алиансът не е имал начело жена, още повече от Източна Европа. Калас е убеден поддръжник на кандидатурата на Украйна за членство в ЕС и НАТО и явен защитник на търсенето на отговорност на Русия за военни престъпления. Наскоро обаче в страната ѝ се появи информация за предполагаеми бизнесвръзки на съпруга ѝ с Русия.

Засега Рюте изглежда най-приемливият наследник на Столтенберг. Генералният секретар на НАТО се назначава от лидерите на страните от Алианса чрез неофициални консултации между столиците.

"Кандидатурите за НАТО никога не се обявяват официално. Тези, които искат поста, могат да покажат, че са заинтересовани, но никога не се знае какво ще стане накрая. Един от дипломатите от НАТО ми разказа, че изборът е вид чудо - в един момент всички са единни кой трябва да бъде и тогава се обявява името", коментира Александър Бакер.

Рюте също е силен поддръжник на Украйна, а страната му оказва сериозна военна подкрепа на Киев. Малък минус за него е, че Хага все още не е достигнала минимума от 2% от БВП за отбрана, но икономически силната Нидерландия може бързо да навакса.

При всички положения изборът на новият шеф на НАТО ще бъде едно от най-важните събития на следващата година. Противниците на Алианса, като Русия и Китай, също ще го следят с интерес.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха спортистите извън топ 20 в класацията "Спортист на годината"
Обявиха спортистите извън топ 20 в класацията "Спортист на годината"
Задържаха 18-годишен с руско и българско гражданство за опит за убийство
Задържаха 18-годишен с руско и българско гражданство за опит за убийство