НОВИНИ

Мартин Сурилов и Здравко Здравков са лидери след първия ден на рали "България"

мартин сурилов пое водачеството първите четири отсечки рали българия
Снимка: rallybg.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:36, 02.09.2023
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Citroen C3 Rally2) са лидерите след първия ден на 52-ото издание на рали "България". Екипажът на АСК "МС Моторспорт" достигна до финала с аванс от 23,7 секунди пред Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Skoda Fabia R5 Rally2 evo). На трето място завършиха Симоне Темпестини/Серджу Иту (Porsche 997 RGT).

Битката между Пламен Стайков (Skoda Fabia R5), с навигатор Рафи Кадир, и Мартин Сурилов продължи и през следобедните отсечки. Двамата отново си размениха по една етапна победа, но въпреки усилията си Стайков не успя да детронира Сурилов от върха на класирането.

"Наистина много съжалявам за Пламен. Битката ни беше много интересна. Мисля, че това не е начинът, по който трябва да се реши състезанието. Да, знам че това е част от спорта, но съжалявам за това, което им се случи. До преди това всичко се развиваше, както очаквахме. Знаехме, че на места ще сме по-бавни и се опитвахме да намалим разликите. За утре ще преосмислим стратегията си, защото не искаме да печелим състезанието на всяка цена. По-скоро нашата цел е да спечелим шампионата", каза лидерът Мартин Сурилов.

В последния специален етап за деня, СЕ7 Шемшево 2, Стайков и Кадир получиха повреда в скоростната кутия на своя автомобил и загубиха всякакви шансове за победа в надпреварата.

"Имахме проблеми с превключването на скоростите още при първите два следобедни етапа. В последната отсечка колата започна сама да се изключва от скорост и решихме да спрем. Не знаем какъв е проблемът. Може да е механичен или електрически", коментира Пламен Стайков.

Отпадането на Стайков/Кадир отвори възможност за Мирослав Ангелов/Георги Гаджев да се изкачат напред в класирането. Екипажът на АСК "Престиж" вече заема второ място и успя да запише и първата си етапна победа в състезанието. Симоне Темпестини, който вече има реална възможност да запише първият си подиум в България, достигна до края на деня без проблеми.

Антон Титов/Александър Спиров (Skoda Fabia R5) не настигнаха румънските си съперници, които са недалеч пред тях, и останаха на четвъртото място.

Най-бързият екипаж сред колите с предно задвижване беше този на Никола Мишев/Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4). Те успяха да направят аванс от 30,7 секунди към края на деня пред Денис Станчовски/Недялко Сивов (Peugeot 208 R2).

Последният ден от 52-ото рали "България" е с дължина от 54,69 състезателни километра разделени на шест специални отсечки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на испанската футболна федерация се обяви за жертва на репресии, протестите срещу него продължават
Шефът на испанската футболна федерация се обяви за жертва на репресии, протестите срещу него продължават
Класна стая под земята - Бруно Бекман за началото на учебната година в Украйна
Класна стая под земята - Бруно Бекман за началото на учебната година в Украйна