НОВИНИ

Масиран обстрел в Лисичанск, Украйна - на крачка от членство в ЕС (Обобщение)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:05, 18.06.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
масиран обстрел лисичанск украйна крачка членство обобщение
Слушай новината

Войната в Украйна - Лисичанск е бил подложен на масиран обстрел, съобщават местните власти. По тяхна информация има много жертви. А според руската страна, след украински обстрел на Донецк има ранени.

По данни на британското военно министерство, през последните часове руската армия засилва натиска на юг, в района на Изюм, като крайната цел е затягане на обсадата на Северодонецк. Тежките сражение в града продължават, въпреки, че по-голямата част от града се контролира от руските сили. Продължават и преговорите с украинските военни, които са се укрепили в завода "Азот", за възможността да се предадат. Според представители на проруската сепаратистка Луганска република, засега няма резултат.

На изненадващо посещение в Киев беше британският премиер Борис Джонсън. След него стана ясно, че Лондон ще обучава украински военни. Украйна е на крачка от пълноправното членство в ЕС, каза в традиционното си обръщение Володимр Зеленски.

Борис Джонсън изненадващо посети Киев

"Украйна заслужава това положително решение. Украинските ценности са европейски ценности. Украинските институции поддържат устойчивост дори в условия на война. Украинските демократични навици не са загубили силата си дори и сега. Сближаването ни с Европейския съюз е положително не само за нас. Това е най-големият принос към бъдещето на Европа от години насам.", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

По информация на Ройтерс засега Киев няма да може да получи четири големи дрона, способни да носят oръжие, заради опасения, че усъвършенстването им оборудване за наблюдение може да попадне във вражески ръце.

Лисичанск е под обстрел, продължават тежките сражения в Северодонецк

Литва е съобщила на властите в руската Калининградска област, че ще блокира транзита на стоки, които попадат под санкциите на ЕС. Става дума за между 40% и 50% от продуктите, които влизат в Калининград с жп-транспорт. Калининградска област е руски анклав между Литва и Полша.

Според експерти, решението на Вилнюс може да ескалира напрежението между между Русия и НАТО заради конфликта в Украйна.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и Септември завършиха наравно в контрола
Левски и Септември завършиха наравно в контрола
Русия спира доставките на газ по "Турски поток" заради планов ремонт
Русия спира доставките на газ по "Турски поток" заради планов ремонт