Маска на Дионис на 2400 г. открита в Турция

от БНТ , Източник: БГНЕС
10:30, 07.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още
маска дионис 2400 открита турция
Снимка: Архив/БГНЕС

По време на разкопки в Западна Турция е намерена теракотена маска на близо 2400 години.
Археологът Каан Ирен, ръководещ разкопките в древния град Даскилейон в западната провинция Балъкесир, каза пред Анадолска агенция, че маска на древногръцкия бог Дионис, намерена в акропола на града, е едно от най-интересните открития за тази година. "Това вероятно е оброчна маска. Повече информация ще стане достъпна с течение на времето с повече изследвания", каза Ирен, професор в университета "Мугла Сътки Кочман".

Легендата разказва, че носенето на такава маска е начин да се отдаде почит на Дионис, гръцкия бог на карнавалите и маскарадите, което ви позволи да се освободите от тайните желания и погребаните съжаления. Смята се, че Дионис е крил както своята идентичност, така и силата си и се смята за покровител на изкуствата.

Даскилейон се намира на брега на езерото Maняс от времето, когато в Мала Азия е имала много древногръцки селища. През седми век пр. Н. Е. градът е наречен Даскилейон, когато известният лидийски крал Даскилос е дошъл в града от Сардис поради династични кавги, според уебсайта на турското министерство на културата и туризма. Синът му Гигес е роден в Даскилейон.

След като Гигес става крал на Лидия, градът е преименуван на Даскилейон - мястото на Даскилос - около 650 г. пр.н.е.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трима излекувани от COVID-19 в Русе
Трима излекувани от COVID-19 в Русе
Пожар в химическия комбинат "Свилоза" в Свищов
Пожар в химическия комбинат "Свилоза" в Свищов