НОВИНИ

Медалите – мечтата на всеки олимпиец

медал медали токио 2020
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 22.07.2021
Чете се за: 05:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Обратното броене до запалването на олимпийския огън почти приключи. На 23 юли в Токио (Япония) ще бъдат открити XXXII Летни игри. Един от най-емоционалните моменти на всеки подобен спортен форум е награждаването. Традицията - успелите да получат признание - датира от древни времена. Дори по време на Олимпиадите в Древна Гърция победителите са получавали маслинови венци.

Медалите на модерните Олимпийски игри

След решението за възобновяването на Олимпийските игри, прието през 1894 г. на първия Олимпийски конгрес в Париж (Франция), медалите започват да се използват като награди за победителите. Комплектът от медали се състои от злато, сребро и бронз - за първото, второто и третото място. Имената (златен, сребърен и бронзов) на медалите не отговарят непременно на техния химичен състав. Например, златните медали обикновено се изработват от сребро и са само позлатени.

Един-единствен път в историята на Игрите медалът за първо място е отлят от твърдо злато. Това се случва на Олимпийските игри в Лондон (Великобритания) през 1908 г. Тогава обаче наградите са много малки - диаметърът им е 3,3 сантиметра, а масата - 21 грама.

Размер и тегло на медалите

Няма ясни насоки за размера и теглото на медалите, но форматът им трябва да бъде предварително одобрен от Международния олимпийски комитет.

Най-големите медали в диаметър бяха по време на Зимните Игри през 2006 г. в Торино (Италия) - 107 милиметра. Най-тежките медали - с тегло 586 грама - бяха връчени през 2018 г. по време на Зимните игри в Пьончан (Република Корея). Това бяха медалите за първото място, но златното покритие върху тях представляваше само 1,02% от общото тегло, като самите медали традиционно бяха от сребро.

Формата на медалите

Обикновено олимпийските медали имат правилната кръгла форма. В същото време са известни редица изключения. Външният вид на медалите също се променя многократно - използвани са изображения на древногръцките богове Зевс и Нике, маслинови и палмови клони.

Характеристика на награждаването

Състезателите, заели първо място на Олимпийски игри през 1896 г. в Атина, са наградени със позлатен сребърен медал, а участниците в Игрите, спечелили второто място, са наградени с бронзов медал. За третото място не се е присъждало отличие. Международният олимпийски комитет обаче приравнява атлетите, заели първо, второ и трето място на тези Игри, с носителите на златни, сребърни и бронзови медали.

Правила за боравене с медали

Според правилата на Международния олимпийски комитет само тези, които са заслужили медалите, могат да сложат отличието на себе си. Според протокола, на други лица е забранено да правят това, както и да държат медала на нивото на гърдите, подобно на победителите.

Състезател, станал олимпийски медалист и впоследствие лишен от награда поради употребата на допинг, трябва да представи медала си в Националния олимпийски комитет. След това наградата се изпраща на Олимпийския комитет. Състезателят, който стане медалист на Игрите поради дисквалификацията на друг състезател, заел по-високото място, получава нов медал.

Възпоменателни медали

В допълнение към наградите на Олимпиади и възпоменателни медали, които се получават от участниците в Игрите, съдии и служители. Те са направени специално за всяка Олимпиада.

Медалите в Токио 2020

Почти 5000 медала са произведени за Игрите в Токио от рециклирани електронни устройства, събирани от хората от цяла Япония, с идеята да се допринесе и даде пример за екологичния начин на живот. Жителите на страната бяха помолени да събират мобилните си телефони и да не ги изхвърлят, за да могат да подпомогнат направата на отличията.

Всеки медал е с диаметър 85 милиметра. От едната страна има изображение на гръцката богиня на победата – Нике, а от другата е надписът и логото на „Токио 2020“ с петте олимпийски кръга.

Всеки от тези медали, които ще бъдат предоставени на победителите в Япония, ще бъде поставен в дървен калъф, изработен от местни майстори-занаятчии.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Очакваме необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Р Северна Македония
Радев: Очакваме необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Р Северна Македония
ВСС отхвърли като недопустимо предложението за оставка на Гешев
ВСС отхвърли като недопустимо предложението за оставка на Гешев