НОВИНИ

Механизмите за защита на интелектуалната собственост у нас обсъдиха Румен Радев и Дарен Танг

механизмите защита интелектуалната собственост нас обсъдиха румен радев дарен танг
bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 02.03.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Политика
Слушай новината

Защитата на интелектуалната собственост и подобряването на механизмите, по които компаниите в България получават достъп до финансиране и за защита на своите идеи и продуктите и технологиите, които разработват, обсъдиха на среща в Анталия президентът Румен Радев и генералният директор на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС) Дарен Танг. СОИС е една от специализираните междуправителствени организации на ООН и в нея членуват 193 държави от цял свят, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава открои амбициите на България да укрепва връзките между науката, образованието и бизнеса, които качествено да променят моделите на взаимодействие между тях и да създават устойчиви перспективи пред малките и средни предприятия и младите хора у нас. Дарен Танг изрази готовност СОИС да провежда в страната ни повече програми за обучение и за защита на интелектуалната собственост, насочени към младите хора и способността им да реализират по-бързо иновативните си идеи в сферата на производството.

снимки: Президентство

Обща бе позицията, че защитата на интелектуалната собственост гарантира създадените работни места, насърчава заетостта и обмена на технологии. През октомври т.г. предстои Дарен Танг да посети България по повод отбелязването на 130 години интелектуална собственост в България и 75 години Патентно ведомство и президентът Радев отбеляза възможността по време на тази визита да бъде проведен и форум за защитата на интелектуалната собственост в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божана Божилова в предаването „Аз съм“
Божана Божилова в предаването „Аз съм“
Олга Храмова и Йоана Илиева ще спорят за медалите на сабя в турнира за Световната купа в Атина
Олга Храмова и Йоана Илиева ще спорят за медалите на сабя в турнира за Световната купа в Атина