НОВИНИ

Мексико прие момичетата от афганистанския отбор по роботика

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:22, 26.08.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Пет момичета от афганистанския отбор по роботика пристигнаха в Мексико. Те бяха евакуирани от Кабул поради несигурността за бъдещето им в родината, след като талибаните поеха контрола в Афганистан. Останалите членове на изцяло момичешкия отбор са в Катар. Мексико прие и 124 медийни работници и техните семейства. Сред тях има и журналисти, работили за вестник "Ню Йорк таймс".

Успешното пристигане на част от отбора по роботика в Мексико е станало възможно благодарение на сериозни международни усилия и доброволци, чиито имена се пазят в тайна от съображения за сигурност.

Петте момичета са в Мексико, защото страната заяви готовност да приема афганистански жени като част от традициите на страната да помага на бягащи от преследване.

"Щастливи сме, че имаме честта да бъдем тук и да бъдем в безопасност. И сме много благодарни на мексиканското правителство, че спаси живота ни. Отсега нататък ще имаме възможности за още постижения", сподели Сумая Фаруки.

"Искаме да ви кажем от цялото си сърце - вие сте си у дома", приветства ги външният министър Марсело Ебрард.

Афганистанският отбор по роботика има престижни награди за разработките си. В разгара на пандемията особено впечатляващо е нискобюджетното им изобретение да се правят апарати за обдишване от употребявани автомобилни части.

През 2017 г. отборът, чиито представителки са родом от афганистанския град Херат, печели специална награда на международно състезание по роботика във Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се по-интензивни валежи и силни бури в Южна и Източна България
Очакват се по-интензивни валежи и силни бури в Южна и Източна България
Ясни са всички участници в Шампионската лига за сезон 2021/22
Ясни са всички участници в Шампионската лига за сезон 2021/22