НОВИНИ

Международна конференция за демографската устойчивост се провежда в София

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:56, 01.12.2021
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Преодоляването на демографския проблем трябва да бъде сериозна отговорност" - с тези думи президентът Румен Радев откри международната конференция, посветена на демографската устойчивост, която се провежда днес и утре в София.

От ООН изтъкнаха възможността за по-гъвкави решения на пазара на труда, които позволяват на възрастните да остават по-дълго на него.

При откриването на форума президентът Румен Радев благодари на Фонда за населението на ООН и изтъкна, че населението е основната движеща сила за напредък.

"Технологичното развитие е ядрото на нова реалност. Днес сме свидетели на невиждана глобално-демографска динамика и много страни в Европа и Централна Азия, включително България, се сблъскват с предизвикателството на застаряването на обществото. Този факт оказва силно влияние на основните системи на обществата им - икономиката, образованието, здравеопазването и социалната защита." - каза още Румен Радев - "Независимо от тези тенденции, ние сме задължени да превърнем предизвикателството в нови възможности".

Според държавният глава е нужна визия, която да осигури справедливи и устойчиви решения. В нея влизат въпросите за силна и функционираща икономика, заетост, високо качество на образованието и специален фокус към децата, по-възрастните, както и към хората с увреждания.

"За съжаление, избухването на COVID-19 напълно промени света. Това е нашият тест пред здравеопазването и системите за благоденствие, както и пред икономическата и социална устойчивост." - каза още Румен Радев - "Това ще остави дълбок отпечатък. Справянето с тази криза ще бъде много важно за успешното възстановяване и съживяване на нашия живот, на социалните контакти и икономика. В дългосрочен план - това е възможност за нас да изградим едно по-добро общество".

Амина Дж. Мохамед, зам.- генерален секретар на ООН и председател на Групата за устойчиво развитие изтъкна, че демографските промени са една от петте мега тенденции, които се отразяват на нашия свят.

"Демографските промени не могат да бъдат бързо преодолени в кратко време, но те могат да създадат интелигентна и устойчива политика" - изтъкна Мохамед - "Всеки човек е ценен. Правителствата трябва да разполагат с данните, с които да инвестират в човешкото развитие и човешкия потенциал, както и инвестиции в универсална закрила на обществото, в достойна работа и жилища".

Заместник-генералният секретар на ООН и директор на Фонда за населението д-р Наталия Канем заяви, че ниската раждаемост е причина за безпокойство и призова да се помогне на най-уязвимите групи.

"Ние можем да помогнем на по-възрастните да дадат своя принос в живота на семейството им, в общността, в обществото. Трябва да се обърнем към малцинствата, към бежанците и други групи, които са изблъскани извън общия поток, които са в периферията. Те трябва да реализират пълния си потенциал", каза Канем.

Д-р Андреас Едел, изп. секретар на Фонда за населението в Европа подчерта, че застаряващите хора от поколението "бейбибуум", са смятани за тегло на пенсионната система.

"Всъщност, те са ресурс на човешкия капитал. Трябва да намерим по-гъвкави решения на пазара на труда, които позволяват на възрастните да остават по-дълго на него. Трябва да правим повече работни места, които да са по-благоприятни за възрастните. Трябва да гарантираме също така образованието да бъде по-достъпно - особено в такива кризи като днешната пандемия" - каза д-р Андреас Едел. - "Нашите общества ще стават все по-разнообразни. Политиките за бъдещето трябва да задоволяват потребностите на все по-разнообразното население. Ставаме общество на разрастващото се разнообразие на населението"

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев коментира, че пандемията е нанесла удар върху здравните системи и е задълбочила още повече съществуващите неравенства.

"Вирусът засегна хората, които са изложени на риск от бедност и социално изключване. Демографските характеристики на България включват едновременно застаряване и намаляване на населението - при това с много бързи темпове. Затова българската демографска стратегия е свързана с разбирането, че усилията трябва да са насочени не само към насърчаване на раждаемостта, но и към инвестиции в хората, към създаване на условия за развитие на техния човешки талант", каза Донев.

Според социалния министър пенсионните, здравните и социалните системи се нуждаят от адаптиране и подсилване, свързано с осигуряването на по-голям обществен ресурс. Предстои ни социално-икономическа реалност, в която остаряването ще се възприема като нова възможност за реализация. В тази връзка сребърната икономика е концепция, която предлага решения за бъдещето, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от горните класове в Пловдив се връщат в клас на ротационен принцип
Ученици от горните класове в Пловдив се връщат в клас на ротационен принцип
Ще предложат на търг кораба "Вера Су"
Ще предложат на търг кораба "Вера Су"