НОВИНИ

Министър Стоев: Непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни от Афганистан

министър стоев непосредствен спешен приоритет евакуацията гражданите афганистан
bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 17.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Ситуацията в Афганистан е тревожна, непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев пред колегите си от ЕС по време на състоялия се извънреден Съвет "Външни работи" за ситуацията в Афганистан.

Външните министри от ЕС обсъдиха изключително тревожната и динамична ситуация в Афганистан и произтичащите от нея предизвикателства за страната, региона и ЕС. Единодушно като непосредствен приоритет беше определена евакуацията на гражданите на държавите членки и местния персонал в чуждестранните мисии и международни организации.

Потвърден беше ангажиментът на ЕС към стабилността на Афганистан и оказване на помощ на населението на страната. Налице е воля за разработване на актуализирана стратегия на ЕС за Афганистан. Сътрудничеството и подкрепата към държавите от региона ще бъдат ключови за овладяване на ситуацията, включително на мигрантския натиск.

Министрите на външните работи се обединиха около разбирането, че ясно следва да бъдат заявени очакванията към бъдещото управление на Афганистан за спазване на международното и хуманитарното право и поетите от страната международни ангажименти.

МВнР: Шестима български граждани очакват евакуация от Кабул

Специално внимание беше отделено на ситуацията на жените и момичетата, както и малцинствата, чиито права и равноправно участие в социалния живот на страната трябва да бъде осигурено.

В своето изказване българският външен министър изрази и притеснение относно големия брой афганистанци, напускащи страната си, и увеличения мигрантски натиск върху България като външна граница на ЕС. В този контекст България ще разчита на солидарността на ЕС.

Съветът "Външни работи" завърши с приемането на декларация по ситуацията в Афганистан.

Афганистан е включен като тема и в неформалната среща на външните министри в началото на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В разгара на лятото: Строителство на плажа в Царево
В разгара на лятото: Строителство на плажа в Царево
Руски дипломат е обявен за персона нон грата в РС Македония
Руски дипломат е обявен за персона нон грата в РС Македония