НОВИНИ

Минута мълчание във Франция в памет на убитите надзиратели

Затворникът и съучастниците му, които са му помогнали да избяга, все още са на свобода

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:02, 15.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Минута мълчание във френското Национално събрание, след като двама надзиратели бяха убити при нападение срещу затворнически микробус.

Трима души остават в тежко състояние. Затворникът и съучастниците му, които са му помогнали да избяга, все още са на свобода.

Протест във френския град Каен, след като двама надзиратели бяха убити, а други трима - тежко ранени, при нападение срещу затворнически микробус.

Във френския град Каен ще има и протест заради случая. Затворът, в който са работели загиналите, е блокиран от 6.00 часа сутринта. Колеги на жертвите настояват за мерки, за да бъдат избегнати подобни трагедии в бъдеще. Протести бяха организирани и в други френски затвори, а в 11.00 часа в цялата страна ще бъде запазена минута мълчание.

Затворникът и съучастниците му, които са му помогнали да избяга, все още са на свобода. За издирването им са мобилизирани стотици полицаи. Президентът Еманюел Макрон обеща, че ще бъде направено всичко, за да бъдат задържани и наказани извършителите.

"Двама надзиратели бяха убити. Първият, на 52 години, е капитан, който работи в затвора от 1996 г. Той е бил в гражданско партньорство и баща на близнаци, родени през 2003 г., чийто рожден ден е бил отпразнуван наскоро. Вторият, на 34 години, е бил женен и е очаквал дете. Той е надзирател в затвора от ноември 2009 г. Тримата ранени надзиратели са на възраст 48, 52 и 55 г., всичките бащи. Мислите ни са с техните партньори, деца, семейства, близки, приятели и колеги. Петимата са били ескорт на затворника Мохамед Амра. Ескортът е изисквал минимум трима офицери, но ръководството на затвора е взело решение да мобилизира петима души, включително опитен офицер. Решението е било взето преди няколко седмици, а не в деня преди инцидента, каквато информация циркулира в социалните мрежи. Надзирателите са били въоръжени, като вероятно част от тях са използвали оръжията си. Избягалият е 30-годишният Мохамед Амра, добре познат на правосъдието - с 13 присъди, първата от които е от октомври 2009 г., когато е на 15 години", съобщи прокурорът Лор Бекюо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничава се движението на камиони по автомагистрала "Хемус"
Ограничава се движението на камиони по автомагистрала "Хемус"
Не стихва недоволството в Грузия срещу приетия закон за чуждите агенти
Не стихва недоволството в Грузия срещу приетия закон за чуждите агенти