НОВИНИ

МРРБ финансира с над 8,5 млн. евро туристически проекти в граничните райони на България и Сърбия

мррб финансира млн евро туристически проекти граничните райони българия сърбия
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 17.08.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

158 организации от България и Сърбия участват в 43 проектни идеи, подадени в рамките на Поканата за набиране на концепции за проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма (ИНТЕРРЕГ VI-A) ИПП България – Сърбия 2021-2027. Управляващият орган - Министерство на регионалното развитие и благоустройството, обяви поканата през месец юни тази година. В рамките на Специфична цел 2 "Подобряване на регионалната конкурентоспособност, включително в областта на туризма" ще се финансират проекти на обща стойност 8,5 млн. евро, съобщиха от Министерството. Програмният регион включва територията на областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Перник и Кюстендил в България, както и областите Бор, Зайчар, Топлица, Нишава, Пирот, Ябланица и Пчиня в Сърбия.

Голяма част от концепциите са фокусирани върху разнообразни дейности, свързани с развитието на туризма. Сред тях са разработване на нови интегрирани регионални туристически продукти, реставрация, опазване и експониране на обекти на културното наследство, подкрепа за природни туристически обекти, инвестиции в инфраструктура и съоръжения, засилване на връзките между природните и културните обекти, включително тяхната свързаност и мобилност, обучение на персонала на туристическите атракции, подобряване на практиките за туристически маркетинг и брандиране на трансграничния регион.

Повечето предложения за проектни концепции са разработени в партньорства със средно 4 участника, представляващи местни/регионални органи и власти, агенции за регионално и секторно развитие, организации в подкрепа на бизнеса, НПО, академични, изследователски, обучителни, образователни, социални и културни институции. Очаква се разнообразието и разширяването на обхвата на проектните усилия да засили връзките между различни области и общностите от двете страни на границата, както и да допринесе за икономическото развитие на района.

След разглеждане и одобрение на подадените концепции от Съвета за управление на Териториалната стратегия на Програмата, най-добрите проектни идеи, които допринасят за постигането на стратегията, ще могат да продължат в следващия етап с разработване на пълни проектни предложения, които ще бъдат финансирани по Програмата (ИНТЕРРЕГ VI-A) ИПП България – Сърбия 2021-2027./

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнира във Вроцлав
Гергана Топалова достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнира във Вроцлав
България ще бъде представена от седем състезатели на турнира Гран При по джудо в Загреб
България ще бъде представена от седем състезатели на турнира Гран При по джудо в Загреб