НОВИНИ

МС се отказа да узаконява инфраструктурните обекти, построени без разрешителни

Предвидените промени в Закона за устройство на територията не стигнаха до пленарна зала

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
21:32, 14.02.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

В 12 без 5 правителството се отказа от собствената си идея да узакони инфраструктурни обекти без строителни документи и оттегли предложените промени в Закона за устройство на територията, които трябваше да бъдат гледани днес на първо четене в пленарна зала.

Проблемът с незаконното строителство стана повод за множество политически скандали през последните 3 години. А опити за промяна в Закона за устройство на територията бяха правени няколко пъти.

В последните 3 години и няколкото служебни кабинета основната тема в инфраструктурния сектор беше, че се строи без разрешителни.

"Имаме изготвен проект, а пък нямаме разрешение за строеж. Единодушни ли сме тук? Нямаме разрешение за строеж", каза Виолета Комитова, служебен регинален министър, на 09.06.2021 г.

"Констатирахме доста голяма бройка от язовири, които бяха възложени, а после установихме, че тези язовири нямат разрешение за строеж и това беше една от лошите практики на периода 2018 - 2020 година", коментира Иван Шишков, служебен регионален министър, на 20.09.2022 г.

Малко преди да изтече мандатът на последния служебен кабинет, тогавашният регионален министър Иван Шишков предложи промени в Закона за устройство на територията, за да може установеното незаконно строителство във връзка с ремонта на пътища, част от магистрала "Хемус" и язовирите - да станат търпими и законни.

"Не става въпрос за амнистия за тези обекти, става въпрос, че ако НС одобри този или подобен текст на ЗУТ, тези обекти ще бъдат изследвани, ще бъдат създавани документи, така че да сме сигурни, че тези обекти отговарят на нормите", каза Иван Шишков на 31.05.2023 г.

Кабинетът Денков-Габриел в края на миналата година също предложи промени в ЗУТ, така че инфраструктурни обекти, които нямат цялата строителна документация, да бъдат завършени и въведени в експлоатация. С изричното уточнение, че законът не е правен за магистрала "Хемус", защото там вече всичко било законно. Теза, която изразиха днес и ГЕРБ-СДС. Към коалиционното им споразумение с ПП-ДБ промените в закона са записани като приоритет.

"По "Хемус" няма тема вече. Малкото, макар и констатирано, бяха, помните, едни внушения 2 години, а информацията е, че то е премахнато - това са 7 водостока в 4-ти участък", каза Николай Нанков, ГЕРБ-СДС.

Днес от ПП-ДБ аргументираха оттеглянето на законопроекта така:

"Ние разчитаме на Комисията за противодействие на корупцията да е този орган, който ще установи дали в изграждането на тези обекти има някакви индикации за нарушение на закона. Но тъй като се забави формирането на КПК ние решихме Министерският съвет по политическо решение да оттегли от разглеждане в дневния ред Закона за устройство на територията", посочи Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ.

11 са експертните становища по проектозакона - основните притеснения в тях са - кой ще носи отговорност за строежите, които трябва да се довършат и кой ще плати сметката за обследването на обектите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Братан Ценов пред БНТ: Имаме реален шанс да спечелим няколко квоти за олимпийските игри
Братан Ценов пред БНТ: Имаме реален шанс да спечелим няколко квоти за олимпийските игри
Дейвид Камерън пред БНТ: Великобритания има сериозен интерес към България
Дейвид Камерън пред БНТ: Великобритания има сериозен интерес към България