НОВИНИ

НАТО определи като "голяма победа" потапянето на руския десантен кораб край Крим

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:39, 14.02.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Големият десантен кораб на руския флот "Цезар Куников" потъва край брега на Крим в Черно море, съобщават украинското военно разузнаване и местни медии на полуострова. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че украинските сили са постигнали "голяма победа" и са нанесли "тежки щети" на черноморския флот на Русия и така се отваря коридор за износ на украинско зърно.

От украинското разузнаване разпространиха кадри, които показват как морски дронове Магура V5 поразяват руския кораб "Цезар Куников". Рано тази сутрин са чути експлозии недалеч от град Ялта в южната част на Кримския полуостров, става ясно от публикации в социалните мрежи.

Цезар Куников - съветски офицер, на който е кръстен корабът, също е загинал на 14 февруари, но през 1943 г. Засега няма коментар от страна на Русия. От Москва съобщават само, че са потопени 6 дрона в Черно море.

"Това е директно свързано с хода на специалната военна операция, която съответно е изцяло в прерогативите на Министерството на отбраната. Не мога да кажа нищо по този въпрос", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Не за първи път Украйна нанася удари срещу руския черноморски флот край окупирания Крим. Сателитни снимки показват, че по-голямата част от корабите са напуснали полуострова и са преместени край черноморското пристанище Новоросийск.

Въпреки успеха край Крим, новият главнокомандващ украинската армия генерал Олександър Сирски призна, че ситуацията на фронта е крайно сложна и напрегната. Генерал Сирски и украинският министър на отбраната Рустем Умеров посетиха Авдеевка и Купянск на фронтовата линия. Военното ръководство обеща подсилване на украинските редици в Авдеевка. Градът е почти празен и обкръжен от руските сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият парламент обсъжда легализирането на еднополовите бракове
Гръцкият парламент обсъжда легализирането на еднополовите бракове
Георги Дерменджиев: Сервет са много добре окомплектовани, качеството и на двата отбора е еднакво
Георги Дерменджиев: Сервет са много добре окомплектовани, качеството и на двата отбора е еднакво