МВнР съдейства за евакуацията на българско семейство от Ивицата Газа

от БНТ
20:42, 27.05.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
мвнр съдейства евакуацията българско семейство ивицата газа
Слушай новината

Министерството на външните работи на Република България извърши евакуация от Ивицата Газа на българско семейство, която беше организирана по инициатива на украинската страна с осигурен самолет и друг транспорт, и със съдействието и на египетските власти.

Тримата български граждани и четвърти член на семейството с палестинско гражданство кацнаха успешно на летището в София, преминавайки през две държави – Египет и Украйна.

В цялостния процес на евакуация, продължил 17 дни, участваха мисиите ни в Тел Авив, Рамалла, Кайро и Киев, както и Ситуационният център на МВнР.

Семейството, отправило молба за помощ до дипломатическото ни представителство в Рамалла, стигна до България благодарение на отличното сътрудничество на българската страна с украинските власти, които организираха евакуационен полет за украински граждани в Палестина през Египет.

Посолството ни в Тел Авив осигури координация и организация с украинската страна на място. Групата от общо 109 души бяха извозени от района на Газа с автобуси и военен конвой до летището в Кайро.

Българското семейство беше посрещнато от консула ни в египетската столица. С помощта на дипломатическото ни представителство в Рамалла и посолството ни в Киев на тримата български граждани бяха издадени документи за самоличност, а на четвъртия член на семейството – българска виза.

При престоя им в Киев те бяха настанени в посолството ни в украинската столица.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите искрени благодарности на украинската страна за отличното сътрудничество и предоставената възможност на българското семейство да се завърне у нас. МВнР благодари и на Египет за осигурените условия за реализирането на хуманитарна мисия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В деня на Спешната помощ: Да пожелаем на медиците тишина
В деня на Спешната помощ: Да пожелаем на медиците тишина
Моторист на задна гума едва не прегази полицай в центъра на Пловдив
Моторист на задна гума едва не прегази полицай в центъра на Пловдив