МЗ ще субсидира отделни клиники и отделения да поемат пациенти с COVID-19

от БНТ
09:56, 30.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Още
субсидира отделни клиники отделения поемат пациенти covid

Готовността на инфекциозните отделения за реакция при епидемична ситуация вече се субсидира от Министерството на здравеопазването. Това става възможно с промените в Наредба № 3/2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на Закона за здравното осигуряване, които са публикувани в бр.83 от 25.09.2020 г. на Държавен вестник.

С новите текстове се разширява обхватът на субсидираните от МЗ дейности. Създадена е възможност клиники и отделния по инфекциозни болести в държавни и общински болници да бъдат субсидирани за поддържане готовност за оказване на медицинска помощ в случаите на епидемично разпространение на заразни болести, в т.ч. и на COVID-19.

Такава субсидия могат да получават и други болници с разкрити клиники и отделния по инфекциозни болести през периода на обявено извънредно положение или на обявена извънредна епидемична обстановка.

За субсидирането на структурите по инфекциозни болести със свое постановление Министерски съвет отпусна допълнително 9,6 млн. лева по бюджета на МЗ.

В Наредбата е определен 10-дневен срок за подаване на заявления за сключване на договор за субсидиране на клиники и отделния по инфекциозни болести за 2020 г.

С обнародваната Наредба се увеличава и стойността, която Министерство на здравеопазването заплаща на лечебните заведения за дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК.

Дадена е и възможност комплексните онкологични центрове, в които има създадени териториални експертни лекарски комисии, да бъдат субсидирани.

Актуализира се и субсидията за дейностите по откриване, лечение, проследяване и рехабилитация на пациенти с активна туберкулоза, както и субсидията за лечение на пациенти с психични заболявания. За увеличаването въпросните субсидии по бюджета на Министерството на здравеопазването са осигурени допълнително 1,4 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова за шестимата депутати: Незабавно да напуснат парламентарните места
Корнелия Нинова за шестимата депутати: Незабавно да напуснат парламентарните места
Шестимата, напуснали БСП, минават в групата на независимите депутати
Шестимата, напуснали БСП, минават в групата на независимите депутати