НОВИНИ

На 15-и септември – 35 столични училища с нови директори

септември ndash столични училища директори
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 13.07.2020
6424
Чете се за: 00:46 мин.
Още

35 столични уличилища ще бъдат с нови директори от 15 септември, обяви пред БГНЕС началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

"Всички, които имат пет години учителски стаж и са магистри могат да се опитат на конкурсите за директор", посочи тя.

Попитана дали може да бъде премахнато изискването за учителски стаж, за да може повече млади хора да участват в конкурсите, Кастрева отговори, че това е заложено в Наредба 15, както и изискването бъдещите директори да са с придобита образователно-квалификационна степен "магистър", а не "бакалавър", както беше възможно преди.

"Конкурсите са обявени в две заповеди. В първата заповед бяха 14, които временно са изпълнявали длъжността директор. А във втората – това са колеги, които в последно време са придобили право на пенсиониране", обясни тя.

На въпрос дали има директори, които продължават да работят и след навършване на пенсионна възраст, Кастрева призна, че има такива случаи, но те са малко.

"Малки изключения. Не повече от 2 години, тъй като миналата година нямаше конкурси", поясни Кастрева и уточни, че подаването на документи по първите конкурси е приключило и сега комисията работи по тях.

"Все още текат сроковете по втората заповед, която беше публикувана на 22 юни. По нея тече подаването на документи", подчерта началникът на РУО-София.

Наесен с нов директор ще бъдат 35-то, 20-то, 43-то, 138-мо, 31-во СУ, ПГ по архитектура и геодезия "Христо Ботев" и др. столични училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелите в Русе с 90% спад на резервациите през май
Хотелите в Русе с 90% спад на резервациите през май
Инвестиционен проект за "Галата" оттеглен след протест във Варна
Инвестиционен проект за "Галата" оттеглен след протест във Варна