НОВИНИ

На 8 март: Послание от най-влиятелните световни лидери - жени

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:58, 08.03.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В Международния ден на жената две жени - световни лидери, отправиха послания към европейците. Новоизбраният вицепрезидент на САЩ Камала Харис и министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн призоваха за обединяване на усилията за справяне с пандемията и за по-голямо участие на жените във вземането на важни решения. Двете изпратиха видеообръщение за откриването на сесията на Европейския парламент в Брюксел.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която даде пример на света в справянето с пандемията, каза пред Европейския парламент, че често се е обръщала към сънародниците си с думитe: "Ние сме екип от 5 милиона души". Според сега всички държави по света трябва да бъдат екип от 7,8 милиарда души и да работя заедно за излизане от кризата.

Джасинда Ардърн - премиер на Нова Зеландия: "Европейският съюз и Нова Зеландия сме партньори, които мислят еднакво. Ние имаме толкова много общи ценности и интереси. Заедно се стремим към устойчиво, икономическо глобално възстановяване след пандемията, към свят, в който свободата и човешките права са важни и се ценят. Затова посланието ми към вас е просто - да останем заедно, защото всички ние заедно преминаваме през това изпитание".

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис отбелязва заслугите на жените в справянето с пандемията.

Камала Харис - вицепрезидент на САЩ, заяви: "Трябва да дадем на жените равно право на глас във вземането на решения. Това е от съществено значение за свободните и справедливи демокрации. Това е не просто акт на добра воля, а демонстрация на сила. Ако създадем свят, който е добър за жените, нациите ни ще бъдат по-защитени, по-силни и по-проспериращи. Затова на международния ден на жената - нека проявим решителност, нека обединим усилията си за това."

Според Урсула фон дер Лайен всяко дете в Европа трябва да знае, че може да бъде лидер, без значение от пола и цвета на кожата му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли затягане на мерките в областите с британския вариант на коронавируса
Ще има ли затягане на мерките в областите с британския вариант на коронавируса
Как жените в армията посрещат 8 март
Как жените в армията посрещат 8 март