НОВИНИ

Президентът призова за откровен диалог, политическа воля и мъдрост в отношенията между България и РСМ

живо президентът радев среща премиера рсм ковачевски
bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 25.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение у нас.

Президентът приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес. Очаква новата атмосфера на повишено доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които пречат на отварянето на вратата за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Тези въпроси са изключително важни за сигурността, просперитета на целия регион, допълни държавният глава.

Изтъкна, че следи с внимание дебата в РСМ, като в определени политически кръгове назрява идеята да бъдат вписани македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония.

Радев призова за откровен, искрен диалог, политическа воля и мъдрост. Ако това бъде факт, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на Северна Македония в ЕС, подчерта държавният глава.

СНИМКИ: БГНЕС

Македонският премиер изрази задоволство от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз, както и за факта, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамика в отношенията, от които ще има ползи за гражданите и на двете страни.

Вие работите и за времеви график, коя секторна група какво да свърши, давате си срокове. Нека да опитаме да внесем същия подход за решаване на отворените политически проблеми, призова президентът Румен Радев.

След срещата в президентството Ковачевски ще проведе разговор и с председателя на парламента Никола Минчев.

България и РСМ подписаха три меморандума след съвместното заседание на правителствата

По-рано премиерът на Република Северна Македония заедно с българския си колега Кирил Петков и правителствата на двете страни проведоха съвместно заседания в резиденция "Бояна".

След него бяха подписани три официални документа:

  • Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието
  • Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие
  • Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия

Тези меморандуми имат основна цел - икономическото развитие на целия регион. Това ще подобри стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал, подчерта премиерът Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори за президент на БФС и нов Изпълком ще има на 18 март
Избори за президент на БФС и нов Изпълком ще има на 18 март
Виктор Касай става шеф на българските футболни съдии
Виктор Касай става шеф на българските футболни съдии