НОВИНИ

Национален протест на спешните медици: Искат актуализация на заплатите

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:03, 19.10.2022
Чете се за: 05:07 мин.
Още
Слушай новината

В Деня на българския лекар спешните медици в страната излизат на протест. По думите им излизат на улицата заради трагичното състояние на Спешната помощ в страната.

Днешният протест е съвпадение с откриването на 48-ото Народно събрание, не е било целенасочено, заявиха организаторите от национален синдикат "Защита". Служителите в спешните центрове в страната искат увеличение на заплатите, промяна в категоризацията на труд, увеличение на заплащането на нощния труд, както и на ваучерите за храна. В "Денят започва" председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов определи условията на труд в Спешната помощ като трагични.

"Не са актуализирани заплатите, това води до липса на екипи, младите хора не желаят да работят, лекари напускат страната и над 50% са в доста напреднала пенсионна възраст", заяви Красимир Митов, председател на Национален синдикат "Защита".

По думите му настъпва голям проблем, тъй като страната може да остане без центрове за спешна медицинска помощ.

"Дошли сме да изразим нашето недоволство откъм страна на заплатите, също така условията на труд. Нашият филиал покрива доста голяма част от територията на общината, която също е много голяма, работим над 1000 метра надморска височина, покриваме пет язовирни района, горска територия", заяви Стефан Махов, филиал Батак към ЦСМП-Пазарджик.

"Искаме достойно заплащане, категория на труд и уважение най-вече на спешните медици", допълни лекар от Враца.

Допълнителни възнаграждения за работещите в спешната помощ от 1 октомври

Тихомир Цонев е лекарски асистент в ЦСМП - Пловдив, филиал Първомай, с основна заплата 1450 лева. Пристига в София директно след нощна смяна. Вече три години спасява човешки животи. Признава, че му се налага да работи и на още две места.

"Не може човек, който е учил толкова години и спасява животи всеки ден, накрая да не може да върже месеца. И аз съм млад човек - имам жена, имам семейство, живея под наем, направо сме като клошари. Ако ние получаваме достатъчно доходи и всичко е наред, аз нямам нужда да ходя да ставам роб на друга държава", казва той.

Затова медиците настояват за увеличение на заплатите, промяна в категоризацията на труд, увеличение на заплащането на нощния труд и на ваучерите за храна. Шофьори на линейки от Спешния център във Варна, които подкрепиха протеста, споделиха, че заплатите им са увеличени с 40 лева преди месец, а това е крайно недостатъчно.

"Нивото на работа е под постоянен стрес. Ние сме на първа линия при катастрофа, при наркозависими, при психичноболни. Ние сме винаги на първа линия и не сме оценени", казва Красимир Капитанов, шофьор в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна.

Отделно искаме да повдигнем въпроса за ваучерите, допълва Галин Калчев, също шофьор в Спешния център във Варна.

"Ние получаваме за целия месец 24 лева ваучер за храна, което смятам, че е обидно", коментира той.

В края на септември Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на близо 10 млн. по бюджета на здравното министерство за тази година. С тези средства беше решено да бъдат компенсирани служителите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, а идеята е така да бъдат постигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор.

Според предварителни разчети на министерството компенсацията за лекари ще бъде приблизително 600 лв. месечно, фелдшерите ще получат 400 лв., медицинските сестри 350 лв., парамедиците 170 лв., шофьорите на линейки около 150 лв. Предвидено беше тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Бах: Препоръчваме да не се разрешава на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания
Томас Бах: Препоръчваме да не се разрешава на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания
Уелтън е отличен като най-добър футболист за септември
Уелтън е отличен като най-добър футболист за септември