НОВИНИ

Националният "Отбор на надеждата" отново ще играе на световното първенство по футбол за бездомни

През тази година социалният Мондиал ще се проведе в Сеул, Република Корея между 21 и 28 септември

националният отбор надеждата отново играе световното първенство футбол бездомни
bnt avatar logo
от БНТ
15:53, 05.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален „Отбор на надеждата“ при мъжете ще участва на световното първенство по футбол за бездомни хора през 2024 година, което ще се проведе от 21 до 28 септември в столицата на Република Корея – Сеул.

Шотландската фондация Homeless World Cup изпрати официална покана до своя българския партньор, който има ексклузивното право да селектира и включи в социалния Мондиал български национален отбор.

В световния шампионат ще вземат участие над 500 състезатели, разпределени в 44 мъжки и 20 дамски отбора, а мачовете ще се играят на спортната база на сеулския университет „Ханянг“.

Деветнадесетото в историята световно първенство по футбол за бездомни хора се организира съвместно от фондация Homeless World Cup и корейската социална организация The Big Issue Korea.

Тренировъчният процес в регионалните състави на „Отбора на надеждата“ започва в началото на месец април, а селекционните турнири за избор на българския национален тим са насрочени за 12 и 26 май и 9, 16 и 30 юни на малкия изкуствен терен в Национална футболна база „Бояна“. Национален селекционер на отбора и тази година ще бъде Борислав Фердинандов.

„Отбор на надеждата“, който представя България на световния шампионат за хора в неравностойно положение от 2012 година, се счита за един от най-успешните социални проекти в страната ни. До този момент в инициативата са взели участие над 1000 младежи, които са израснали в институции и в незаконни постройки в сегрегирани общности или са били настанени в центрове за бежанци и за хора със зависимости. Всичките 72 национални състезатели от националния „Отбор на надеждата“, участвали в Мондиала за бездомни, са социално включени и са пълноценни членове на българското общество.

През миналата година „Отборът на надеждата“ записа рекордно класиране на световния шампионат, завършвайки на шеста позиция в крайното класиране на турнира в Сакраменто, САЩ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Георгиев отново изпревари Радослав Янков и грабна втора титла от държавното първенство по сноуборд
Кристиан Георгиев отново изпревари Радослав Янков и грабна втора титла от държавното първенство по сноуборд
Живко Коцев оттегля оставката си, била подадена под натиск
Живко Коцев оттегля оставката си, била подадена под натиск