НОВИНИ

Над 36 значими сгради в София отварят врати за "Европейските дни на наследството"

значими сгради софия отварят врати европейските дни наследството
bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 18.09.2020
Чете се за: 01:33 мин.
Още

България за пореден път ще се включи в инициативата "Европейски дни на наследството"– съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслов: "Европа, общо наследство".

На 19 и 20 септември повече от 36 забележителни сгради ще отворят врати под мотото "Опознайте културното наследство за цял живот!".

Тази година "Европейските дни на наследството" отбелязват своето 7-о поредно издание.

"Програмата тази година е много интересна, защото се включиха 36 значими сгради", заяви за предаването на БНТ1 "Култура. БГ" Мария Конакчиева от Френския институт в столицата.

Библиотеката на София ще бъде част от инициативата на 19 септември 2020 г.

В рамките на Дните на културното наследство Столична библиотека ще представи изложбата "Български резбарски школи" и уникални издания от фонда на библиотеката, представящи националните обекти под закрилата на ЮНЕСКО, част от европейското културно наследство.

Посетителите могат да видят редки издания като първото обстойно изследване на Боянската църква от Андрей Грабар 1924 г., книгата на Геза Фехер за Мадарския конник 1928 г., книги от личната библиотека на д-р Константин Стоилов, посветени на Рилския манастир – "Описание болгарского священного монастыря рыльского" от йеромонах Неофит Рылец 1879 г., "Рилский манастир и началството му" 1880 г., "Пътеводител за Рилский манастир с пътна карта" от 1891 г. и др. ценни книги.

Изложбата от постери "Български резбарски школи", представена със специалното съдействие на Института по литература към БАН , проследява резбарските храмови традиции от възрожденските школи - от тяхното възникване в дълбока древност през утвърждаването им през XVI в. и до разцвета им в България през XVIII и XIX в.

Посетителите могат да се запознаят с изящните дърворезби на изтъкнати майстори от Тревненската, Дебърска, Самоковска, Банска, Подбалканска, Несебърска и Софийска резбарски школи.

Столичани могат да разгледат и документалната изложба „София на Вазов", посветена на 170 годишнината на патриарха на българската литература. Тя представя ретро разходка из Стара София – обичания град, какъвто е видял и описал в своето творчество великият писател , с оригинални фотоси от архива на Столична библиотека и цитати от неговите творби.

За първи път "Дните на наследството" са организирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг.

Подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, те се провеждат всеки трети уикенд на септември в близо 50 европейски държави, сред които и България.

Дните са важен момент, по време на който широката общественост има възможността да посети национални обществени или частни обекти, които са част от архитектурното наследство и често отварят врати само по този повод.

Това събитие е доказателство за интереса на публиката към историята и допринася за запознаването на гражданите с културното богатство и разнообразие на Европа, както и с опазването и популяризирането на архитектурното наследство.

Повече за фестивала вижте на bnt.bg, както и да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец среща корав беларуски тим преди групите на ЛЕ
Лудогорец среща корав беларуски тим преди групите на ЛЕ
ЦСКА излиза срещу кошмар на Лудогорец или бивш тим на Димитър Иванков в ЛЕ
ЦСКА излиза срещу кошмар на Лудогорец или бивш тим на Димитър Иванков в ЛЕ