НОВИНИ

Надежда Йорданова се срещна с председателя на комисията по граждански свободи в ЕП

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:14, 21.03.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
надежда йорданова срещна председателя комисията граждански свободи

Председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар се срещна днес с българския министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Те обсъдиха кризата с върховенството на закона в България през последните години. Според тях има прекалено много въпроси, които се нуждаят от отговор, особено сега, когато Европейската прокуратура потвърждава, че е получила сигнали от България със сериозни твърдения за измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители. Лопес Агилар и министър Йорданова се съгласиха, че има прекалено много случаи, които пораждат тревога в българското общество и които подкопават вярата на българските граждани в достиженията на демокрацията.

"Вярвам, че Европейската прокуратура ще свърши своята част от работата, но също разчитам на българската съдебна система. Те трябва да се допълват една друга в най-добър интерес на нашите гражданите. Европейският парламент многократно е критикувал случващото се в България през последните 10 години във времето, когато Бойко Борисов беше министър-председател. Българите разчитат на независима съдебна система в тяхната собствена страна, която да хвърли светлина върху всичко това в съответствие с всички процедурни гаранции. Това включва спазване на съдебната независимост, справедливо съдопроизводство, презумпция за невиновност, право на информиране, достъп до адвокат, съдебна защита, заложени в Хартата на ЕС и европейското законодателство. Г-н Борисов трябва да може да отговори на въпросите на разследващите власти и се надявам, че ще сътрудничи по текущите разследвания", каза Агилар.

Много години Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ подвеждаха българите, заяви Петър Витанов - водач на делегацията български евродепутати в групата на С&Д.

"Той и неговата партия твърдят, че имат безусловната подкрепа на европейските институции и на Европейската народна партия. Това доведе нашата страна до катастрофални последици за върховенството на закона. Сега чувам, че г-н Борисов се оплаква, че е жертва на произволен арест, но не виждам основания за твърдението, което той прави. Ние, българите, знаем много добре какво значат произволни арести и съдебен произвол, които бяха превърнати в практика по времето, когато г-н Борисов бе премиер. И нашите колеги от ЕНП си затваряха очите за това през последните 10 години. Има много неща да се свършат, за да се възстанови доверието на българите и на нашите европейски партньори във върховенството на закона в нашата страна. България е на прав път и се нуждаем от повече светлина върху годините, когато Бойко Борисов бе на власт”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските сили атакуваха покрайнините на Одеса
Руските сили атакуваха покрайнините на Одеса
Няма опасност мини да започнат "да се търкалят по плажовете" (Обзор)
Няма опасност мини да започнат "да се търкалят по плажовете" (Обзор)