НОВИНИ

Наградиха смелата касиерка от обраната банка в Дупница

наградиха смелата касиерка обраната банка дупница
bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 24.06.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Министър Бойко Рашков награди служителката в ограбения банков офис в Дупница за смелост и гражданска доблест. На специална церемония в сградата на МВР Цецка Цекина и още две банкови служителки от Варна получиха плакети на МВР.

"Три жени с качества, които не се забелязват често. Очевидно не са много хората с необходимия кураж в критични моменти да реагират хладнокръвно, да преодолеят опасността и да запазят самообладание, когато срещу тях е въоръжен престъпник. Именно затова ръководството на МВР смята, че трябва да отличи действията им. Такива личности не трябва да бъдат отминавани с мълчание. Нещо повече – поведението им може да е пример и за други жени, че има смисъл да проявят смелост и да защитят себе си, а и мястото, където работят. Не знам точно какви качества трябва да притежават жените, за да реагират така, но те са пред нас. Една от тях – Цецка Цекина, сама осъществи "граждански арест" при извършване на престъпление и с правомерното си действие прояви героизъм, оставайки сама с въоръжен човек в затворено помещение. Тя рискува живота си и аз, като министър, не мога да остана безразличен. Благодаря ѝ за себеотрицанието, за смелостта и доблестта, за изпълнения граждански дълг", каза министър Рашков.

"Като общество можем да сме щастливи, че постъпката ѝ не е единствена. Почти идентично е поведението на други две служителки в банков офис във Варна, където Кристина Костова и Снежанка Йорданова предотвратиха опит за грабеж. Със самообладание и преценени реакции те успяват да прогонят нападателя, поставяйки живота си в риск.

Оценявам действията им с възхищение, благодаря им и съм щастлив, че имаме такива поводи да отличим достойно и смело поведение. Те са герои, вместо да отстъпят и да се подчинят на нападателя, каквато би била обичайната реакция, с действията трите служителки помогнаха и на МВР нападателите да бъдат заловени и те ще отидат на съд", добави министърът на вътрешните работи.

Министър Рашков изказа благодарност и към служителите на МВР за професионалните действия, довели до бързото задържане на извършителите.

Благодарение на действията на банковата служителка при обира в Дупница, мъжът, извършил въоръжения грабеж, беше разкрит и заловен само за час и половина. Тогава касиерката успя да заключи обирджията в банката, а той избяга след стрелба по заключената врата. Бързо след това обаче беше заловен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна отбелязват нощта на Хари Потър с четене и игри за малки и големи
Във Варна отбелязват нощта на Хари Потър с четене и игри за малки и големи
БНТ изпрати сигнала за политически натиск до европейските институции, дипломати и неправителствени организации
БНТ изпрати сигнала за политически натиск до европейските институции, дипломати и неправителствени организации