НОВИНИ

Настъплението на талибаните - коментар на Мохамед Халаф и Георги Милков

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:59, 16.08.2021
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Талибаните в Афганистан завзеха столицата Кабул. Стотици хиляди афганистанци от западните провинции на страната премиха границата с Иран и тръгнаха към Турция. Миграционният натиск по турско-иранската граница доведе до политическо напрежение в Анкара. Властите в Турция все по-трудно удържат мигрантския поток, който се насочва към Европа.

Темата беше коментирана в "Денят започва" от журналистите Мохамед Халаф и Георги Милков.

"Талибаните не се чувстват уязвими, напротив, те са силни. Както се казва и се знае правителството управлява Афганистан през деня, а през нощта талибаните. Има по-голям план за изненадващото изтегляне на американците", заяви журналистът Мохамед Халаф.

Халаф коментира още, че американците искат да дестабилизират целия регион. "Те искат да хвърлят Китай, Русия, Иран и другите страни като Афганистан, които стоят зад талибаните като финансиране и въоръжаване, в една ситуация, която е много опасна и представлява заплаха за националната сигурност на тези държави", смята той.

Журналистът Георги Милков изрази мнение, че могат да се посочат много грешки в американската политика.

"Това, че започнаха преговори с талибаните ги легитимира. Това, което американците правят не е без умисъл, те не би трябвало да са толкова глупави, за да не знаят какво ще се случи и че всъщност талибаните ще вземат цялата власт и няма да следват никакви споразумения. Този замисъл прилича на това да поставиш Иран и Русия в неприятно положение. Талибаните в момента са в територии, в които никога не са били, превзеха всички провинции, Западът и Северът на Афганистан никога не са били талибански територии, те са в момента в ръцете на талибаните", каза Георги Милков.

"Сценарий, при който Турция да е дестабилизирана, нас не ни устройва, тя е нужният буфер, който ни спасява в тази ситуация. ЕС може да предоговори с Турция какво се случва в тази ситуация. Не трябва да си правим илюзията, че този мигрантски натиск може да ни пропусне", смята още Милков. Допълни, че натискът ще се засилва и ние трябва да сме наясно с последствията.

"Иран пусна два коридора към Турция, но турците си взеха поука от това и предприеха строги мерки за спиране на тези потоци. Ердоган няма да позволи това", каза още Халиф.

"Другият момент е дали тероризмът ще се върне. Ислямската държава има 5000 бойци на територията на Афганистан. Афганистан стои зад цялата война и дестабилизацията на Афганистан, зад провала не само на САЩ, но и на НАТО", заяви Халаф.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 деца са приети в болницата в Разлог след хранително натравяне
13 деца са приети в болницата в Разлог след хранително натравяне
Заместник регионалният министър: Търсим решение за плащанията по строежа на АМ "Хемус"
Заместник регионалният министър: Търсим решение за плащанията по строежа на АМ "Хемус"