НОВИНИ

НАТО забрани използването на TikTok на служебните устройства

нато забрани използването tiktok служебните устройства
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:49, 31.03.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

НАТО забрани официално на служителите си да изтеглят приложението за социални медии TikTok на предоставените им служебни устройства, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на вътрешна информация. Забраната е свързана със съображения за сигурност.

Тази сутрин високопоставени представители на НАТО са изпратили указание до служителите, в която се съобщава за забраната. С бележката забраната е обявена официално, но така или иначе TikTok и преди не е можело да се използва на устройства, предоставени от НАТО поради вътрешни технически ограничения, казват служителите.

"Киберсигурността е основен приоритет за НАТО - имаме строги изисквания за определяне на приложенията за служебно ползване. TikTok не е достъпен на устройствата на НАТО", заяви високопоставен служител пред Си Ен Ен.

НАТО е последната правителствена организация, която забрани приложението поради опасения, че китайското правителство може да има достъп до данните на потребителите на TikTok чрез китайската компания майка Bytedance. САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Европейският парламент и други държави вече забраниха приложението на предоставени от правителството устройства.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу подчерта пред американските законодатели по-рано този месец, че компанията е напълно независима от Пекин, и заяви, че "не е видял доказателства, че китайското правителство има достъп до тези данни; те никога не са ни питали, ние не сме ги предоставяли".

Той добави, че TikTok премества данните си в САЩ, за да бъдат съхранявани на американска територия от американската компания Oracle.

"Така че рискът би бил подобен на този, при който всяко правителство се обръща към американска компания с искане за данни", каза той.

Въпреки това западните правителства остават скептични.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви пред Конгреса по-рано този месец по време на отделно изслушване, че "TikTok трябва да бъде прекратен по един или друг начин". "Ясно е, че ние, администрацията и други, сме се захванали с предизвикателството, което то (приложението) представлява, и предприемаме действия за справяне с него."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж ще проведе референдум за забрана на електрическите тротинетки под наем
Париж ще проведе референдум за забрана на електрическите тротинетки под наем
ОЛАФ: 11 тона пестициди са задържани в България
ОЛАФ: 11 тона пестициди са задържани в България