НОВИНИ

Нидерландия иска мисия за проверка на ситуацията в България

Едва тогава ще стане ясно дали Амстердам ще ни подкрепи за Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:36, 19.10.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Нидерландия иска мисия за проверка на ситуацията в България, а след това и доклад на ЕК. Едва тогава ще реши дали да ни подкрепи за Шенген. Това каза пред БНТ днес вътрешният министър на Нидерландия. Това се случва, след като малко по-рано от ЕК похвалиха България и Румъния за опазването на външните граници на ЕС.

На този фон нашият вътрешен министър Калин Стоянов е оптимист, че страната ни може да влезе в Шенген до края на годината.

В Люксембург се провежда среща на вътрешните министри на страните членки на общността.

"Вътрешният комисар днес беше много позитивна за напредъка, който България е постигнала в опазването на външните граници на ЕС. Ние заедно с Австрия казахме, че искаме заедно с Европейската комисия да се направи проверка на място, да изпратим мисия за установяване на фактите, след това очакваме доклад на Европейската комисия и едва след това ще решим за Шенген", каза Ерик ван дер Бюрх - министър на вътрешните работи на Нидерландия.

"БНТ: Кога искате да бъде изпратена мисията в България?

- Колкото е възможно по-бързо. Ние искаме тази мисия да бъде направена възможно най-бързо и във ваш интерес е тя да стане възможно най-бързо", отговори Ерик Ван дер Бюрх.

"Трите линии, които контролираме, а именно тези, които са свързани с броя на недопуснатите нелегални мигранти на територията на българо-турската граница значително намаля. Имаше дни през юли и август, когато те достигаха до 1500 на денонощие, в момента те са не повече от 400. Например за това денонощие са 440. Успоредно с това значително намалихме и броя на задържанията във вътрешността на страната и другото много важно е значително спадна и процентът на задържанията на изхода на българско-сръбската граница", каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Вижте прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микел Артета преобрази Арсенал, но дали Маурисио Почетино ще възроди Челси?
Микел Артета преобрази Арсенал, но дали Маурисио Почетино ще възроди Челси?
Подземният коз на Хамас: Какво се крие в тунелите под Газа?
Подземният коз на Хамас: Какво се крие в тунелите под Газа?