НОВИНИ

Никола Цолов с историческа първа победа в основно състезание във Формула 3

17-годишният пилот продължава да поставя България на картата в автомобилните спортове.

Никола Цолов
Снимка: X / @Formula3
bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 21.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария.

17-годишният пилот стартира от второто място на стартовата решетка и още в първите метри успя да изпревари своя съотборник от АРТ Лорън ван Хьопен, който направи малко по-слабо потегляне.

Въпреки опитите на Българския лъв да се откъсне на повече от секунда от своя съотборник, за да не му позволи да разполага със системата DRS, нидерландецът остана конкурентен на Цолов и с течение на състезанието го притискаше все повече и повече.

Две обиколки преди края на състезанието Арвид Линдблад и Матиас Сагасета имаха инцидент в подхода за четвърти завой, което привика колата на сигурността. Времето за почистването на трасето не бе достатъчно и така българинът се поздрави с първия си триумф от основно състезание във Формула 3.

17-годишният пилот вече има три победи, като повече от него има единствено Линдблад, който е с четири, по две в спринтовете и в основните стартове.

„Най-накрая и победа в основно състезание. Супер съм развълнуван и много щастлив. Това е трета победа за мен и мисля, че се справихме добре в това състезание. Направих добър старт и това беше ключът към добрата надпревара. Супер съм развълнуван”, заяви след финала Никола Цолов.

Ван Хьопен завърши на второто място, а мексиканецът Леон допълни местата на подиума.

Леонардо Форнароли финишира четвърти, точно пред третия пилот на АРТ Кристиан Менсъл, който направи няколко категорични изпреварвания в началото, но не успя да се пребори с италианския пилот на Тридент. Сантиаго Рамос, Калъм Войзин, вчерашният победител в спринта Никита Бедрин, Оливър Гьоте и Дино Беганович допълниха зоната на точките на пистата „Хунгароринг“.

С победата си днес Българския лъв се изкачи на осмото място в генералното класиране във Формула 3, два кръга преди края. Той има 75 точки на своята сметка и изостава с 44 от лидера Габриеле Мини, който финишира 12-ти днес. Люк Браунинг запазва второто си място на четири точки зад Мини, а Линдблад е трети на шест пункта зад лидера.

Сезонът във Формула 3 продължава следващата седмица със стартовете на пистата „Спа“ в Белгия. За съжаление Цолов няма да може да се състезава на любимото си трасе заради наказанието, което му бе дадено по-рано през годината след като той стартира в Еврокупа-3 на „Спа“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добромир Карамаринов се срещна с президента на Словакия
Добромир Карамаринов се срещна с президента на Словакия
Спират пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с "Автомобилна администрация"
Спират пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с "Автомобилна администрация"