НОВИНИ

Нобеловата седмица стартира с обявяването на лауреатите

стартира нобеловата седмица стокхолм
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:23, 02.10.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

Нобеловата седмица стартира днес с обявяването на лауреатите за Нобеловата награда в сферата на медицина и физиология в Стокхолм.

Утре ще бъде обявен носителят на наградата за физика, а в сряда - за химия. В четвъртък ще стане известно името на лауреата в областта на литературата. В петък - нобеловият лауреат за мир, а идния понеделник ще бъде съобщено името и на лауреата за икономика.

Прогнозите за днешната награда за медицина са за изследванията на нарколепсията и по-специално на ключовата роля на една молекула, наречена орексин. Тук се споменават имената на французина Еманюел Миньо и на японеца Масаши Янагисава.

Но наградата би могла да отиде и при унгарката Каталина Карико и американеца Дрю Вайсман, пионери на иРНК ваксините, проправили пътя за разработването на антиковидните ваксини.

иРНК ваксините срещу COVID-19 спечелиха Нобелова награда за медицина

Някои експерти залагат и на американския биолог Киван Шокат за приноса му към откриването на начини за блокиране на гена, наречен KRAS, чиято мутация се явява в една трета от раковите заболявания, сред които на белия дроб, на дебелото черво и на панкреаса. Нова форма на терапия, позволяваща да се програмират имунните клетки, за да се борят с рак, или пък изследване върху човешката микробиотика, също са сред фаворитите за награда.

Сред имената, споменавани за литература, са китайската авангардистка Цан Сюе, руската опозиционерка и писателка Людмила Улицка и британският писател, преследван с фатва Салман Рушди.

Според едни има вероятност Нобеловата награда за мир да бъде присъдена на иранки, протестиращи срещу режима в Техеран след смъртта на иранската кюрдка Махса Амини преди една година. Според други наградата може да отиде при тези, които разследват военни престъпления, извършени в Украйна. Според трети активисти в борбата с климатичните промени биха били отличени с наградата за мир.

Отличието във всяка от категориите може да бъде присъдено най-много на трима души. Наградата се състои от златен медал, диплом и парична премия, която тази година е увеличена на 11 милиона шведски крони.

Церемониите по връчването на отличията се състоят по традиция през декември в Стокхолм и Осло.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва срещу австралиец или испанец на тенис турнира в Шанхай
Григор Димитров започва срещу австралиец или испанец на тенис турнира в Шанхай
До 20 години затвор може да получи задържаният за убийството в Пазарджик
До 20 години затвор може да получи задържаният за убийството в Пазарджик