НОВИНИ

Новак Джокович с ударно начало на US Open

новак джокович стартира ударно open
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:05, 29.08.2023
Чете се за: 04:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Трикратният шампион Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис.

Поставеният под номер 2 Джокович спечели без особени затруднения срещу французина Александър Мюлер с 6:0, 6:2, 6:3, а с успеха си гарантира завръщане на първото място в световната ранглиста след края на турнира, което той ще заеме за рекордна 389-а седмица.

За Ноле това беше първи мач на "Флашинг Медоус" от загубения финал в три сета от руснака Даниил Медлевед през 2021 година, когато той пропусна възможността да спечели всичките четири състезания от Големия шлем в рамките на един сезон за първи път след Рой Лейвър през 1969 година. В последните две години Джокович не беше допуснат да играе в Ню Йорк заради отказа си да се ваксинира срещу КОВИД-19.

"Беше вълнуващо да се завърна на корта. Минаха две години и се радвам, че отново съм тук. За мен винаги е било удоволствие и чест да играя на "Артър Аш", заяви сърбинът в интервюто си на корта.

Джокович стартира устремно и взе първия сет за само 23 минути, като пласира 14 печеливши удара и допусна едва 5 непредизвикани грешки. В последствие той продължи да контролира мача и без проблеми стигна до успеха.

"Започнах изключително добре, но като цяло играх добре през целия мач. Имах някои слаби моменти, но нивото ми ми хареса. Надявам се да продължавам така", каза сърбинът, който записа 19-а победа в последните си 20 мача, в това число спечелената рекордна 23-а титла от Големия шлем на "Ролан Гарос".

36-годишният белградчанин никога не е губил преди трети кръг на Откритото първенство на САЩ през 16-е си участия досега. Следващият му съперник ще бъде 76-ия в света Бернабе Сапата Мирайес (Испания), който надделя над участващия с "уайлд кард" представител на домакините Итън Куин с 6:4, 6:4, 6:3.

Джокович продължи и серията си на 67 поредни участия в турнирите от Шлема с победа в първия кръг. За последно той падна на старта на Откритото първенство на Австралия през 2006 година.

Миналогодишният финалист и номер 4 в схемата Каспер Рууд (Норвегия) имаше доста проблеми срещу квалификанта Емилио Нава (САЩ), но все пак стигна до успеха със 7:6(5), 3:6, 6:4, 7:6(5) след 3:20 часа, а във втория кръг ще срещне китаеца Чжъчжън Чжан, който елиминира друг представител на домакините Джей Джей Уулф със 7:5, 7:5, 6:7(5), 4:6, 6:3 за четири часа и половина.

Седмият поставен Стефанос Циципас (Гърция) също стартира с успех с 6:2, 6:3, 6:4 над вицешампиона на "Уимбълдън" през 2016 гтодина Милош Раонич (Канада). Във втория кръг гъркът очаква Доминик Щрикер от Швейцария, който елиминира Алаксей Попирин (Австралия) с 6:3, 6:4, 3:6, 6:3.

Други двама от топ 20 на световната ранглиста пък напуснаха рано надпреварата. Поставеният под номер 15 и полуфиналист в турнира през 2021 година Феликс Оже-Алиасим (Канада) отпадна в първия кръг след поражение от американеца Макензи Макдоналд с 6:7(5), 6:4, 1:6, 4:6, а 18-ият в схемата Лоренцо Музети (Италия) загуби от френския квалификант Тома Дроке с 3:6, 6:0, 7:6(5), 3:6, 2:6. За 22-годишния Дроке, 171-и в класацията на АТП, това беше дебют в основната схема на турнирите от Шлема.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение във Флорида заради приближаването на тропическата буря Идалия
Извънредно положение във Флорида заради приближаването на тропическата буря Идалия
Роберто Карбайес Баена отстрани поставения под номер 4 Холгер Руне на старта на US open
Роберто Карбайес Баена отстрани поставения под номер 4 Холгер Руне на старта на US open