НОВИНИ

Нови присъди за двама бивши алжирски премиери

присъди двама бивши алжирски премиери
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:29, 27.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Двама задържани бивши премиери при дългогодишния бивш президент на Алжир Абделазиз Бутефлика бяха осъдени в понеделник на допълнителни присъди за корупция, съобщават местните медии.

Ахмед Уяхия и Абделмалек Селал бяха осъдени съответно на шест и пет години за пране на пари, прахосване на публични средства, злоупотреба със служебно положение и „възлагане на договори в нарушение на правилата за обществени поръчки“, според вестниците „Еннахар“, „Ечурук“ и „Ел Хаят“.

Обвиненията са свързани с Хамид Мелзи, бивш шеф на държавна фирма, която управлява луксозна резиденция за държавни служители, както и на хотелска компания публична собственост.

Мелзи е осъден на пет години затвор и също е изправен пред съд за промишлен шпионаж и „увреждане на националната икономика“.

Уяхия е служил четири пъти като премиер между 1995 и 2019 г., докато Селал ръководи правителството от 2014 до 2017 г. и е бил начело на всичките четири предизборни кампании на Бутефлика. Бутефлика подаде оставка през 2019 г. под натиска на армията, след седмици на масови протести срещу кандидатурата му за пети мандат. Той почина този месец на 84-годишна възраст и беше погребан тихо, без почестите, отдавани на предшествениците му.

След падането му прокурорите започнаха поредица от разследвания на бизнесмени, близки до президента ветеран, в резултат на което няколко влязоха в затвора за корупция. Алжир се нарежда на 104-о място от 180 държави в Индекса за корупцията на Трансперънси интернешънъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО се регистрира за изборите, ще участва със свой кандидат за президент
ВМРО се регистрира за изборите, ще участва със свой кандидат за президент
Атакуват държавните рекорди на Софийския маратон
Атакуват държавните рекорди на Софийския маратон