НОВИНИ

Новият служебен кабинет - има ли вариант за промени в състава и какво предстои?

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:30, 07.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
очакване новия служебен кабинет спряганите имена министри
Слушай новината

Има ли шанс за промяна на състава на кабинета, каквито призиви вече се отправят към кандидата за служебен премиер Димитър Главчев?

На теория има възможност за промени в състава на кабинета докато президентът не издаде указа за назначаването на служебното правителство. Но на практика не би следвало това да се случи само заради настояването на ПП-ДБ за фигурата на Калин Стоянов. Самият Главчев призна, че това му е било най-трудното решение, а и полицейският синдикат твърдо застана зад Калин Стоянов.

Президентът Румен Радев вече даде заявка, че във вторник ще издаде три указа: за назначаването на служебното правителство, за насрочване на предсрочни парламентарни и европейски избори. Двата вота ще бъдат на една дата - 9 юни, което би спестило пари и улеснило до известна степен изборната администрация.

След промените в Конституцията новите служебни министри ще положат клетва в Народното събрание, а не пред президента, както беше досега.

След тази дата ще стане ясно как ще се разпределят силите в парламента, дали ще влязат същите 6 формации, кои ще спечелят и кои загубят депутатски места след поредицата от скандали. И най-важният въпрос - ще може ли да се сформира управленско мнозинство.

Вече има заявки това да стане на базата на евроатлантически ценности. Но до момента на сформиране на власт имаме кампания в условията на работещ парламент, а в него през последните дни виждаме все по-тежко противопоставяне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Викторио Илиев се класира за четвъртфинал на европейското първенство по бокс за младежи
Викторио Илиев се класира за четвъртфинал на европейското първенство по бокс за младежи
Дербито на Шотландия между Рейнджърс и Селтик завърши с шест гола и без победител
Дербито на Шотландия между Рейнджърс и Селтик завърши с шест гола и без победител