НОВИНИ

Ново срутване в крепостта "Баба Вида"

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:07, 02.09.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
срути част стена крепостта баба вида
Слушай новината

Второ срутване в зоната на югозападния бастион е установено вчера в крепостта "Баба Вида", съобщиха от областната администрация във Видин.

По този повод от ръководството на Регионален исторически музей Видин е изпратено уведомително писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация. На място с проблема се е запознала зам. областният управител Ани Арутюнян. Предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности, при спазване на разпоредбите на Закона за културното наследство, са направени от инспектор Пламен Иванов, ръководител на ЦРП-Враца към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”.

От областната администрация припомнят, че с решение на Министерския съвет управлението на историческия обект е предоставено на местната управа за срок от 10 години с ангажимент да стопанисва имота, и потвърждават готовността си да съдействат и подпомагат общината с цел неговото опазване. Поискана е информация от местната управа за изразходваните до момента средства за поддръжка на средновековната крепост, наличната техническа документация, свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план, както и дали „Баба Вида“ има направена застраховка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанският върховен съд също започва разследване срещу президента на футболната федерация
Испанският върховен съд също започва разследване срещу президента на футболната федерация
БК ЦСКА се подсили с шампион на Нова Зеландия
БК ЦСКА се подсили с шампион на Нова Зеландия