НОВИНИ

НС обсъжда на първо четене шест законопроекта за промени в Изборния кодекс

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:59, 23.04.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът обсъжда на първо четене шест законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Комисията по правни въпроси одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент. Мнозинство събра само проектът на "Има такъв народ".

В Комисията по правни въпроси бяха представени и шестте законопроекта от вносителите. Някои от нещата, които те включват, са отпадане на ограниченията за създаване на секции в чужбина, създаване на многомандатен район в чужбина, въвеждане на видеонаблюдение, машинно гласуване. От "Демократична България" настояват за гласуване по пощите. Има предложение за електронно дистанционно гласуване. Повечето от предложенията са за редуциране на състава на Централната избирателна комисия. От "Има такъв народ" искат дори той да се разформирова и президентът да го назначи наново.

Засега дебатът в Народното събрание е само върху предложението на ГЕРБ и размяната на реплики беше само между ГЕРБ и "Има такъв народ" заради тяхното предложение за мажоритарен вот в два тура. Размяната на реплики е за това кой кога е лъгал, когато формацията на Слави Трифонов направи референдум за това да има мажоритарен вот или сега, когато отказва да подкрепи тяхното предложение.

"Тук искам категорично до заявя становището на ПГ на "Има такъв народ", че ние сме "за" мажоритарна изборна система, но не по този начин. Когато се правят промени в изборна система, е необходимо време, необходимо е да се познава системата, необходимо е специалистите да дадат своето становище, а не изборната система да се пише за един ден, за една нощ. Тук виждаме абсолютно неблагоразумно направена изборна система, непознаване на международните стандарти, непознаване на изборната система и мажоритарната система като цяло", заяви Ива Митева от ПГ на "Има такъв народ", председател на Народното събрание.

"Оставам с впечатление, че през 2017 година ние от ГЕРБ сме искали мажоритарна система и ние сме направили референдума. 2 и половина милиона българи искаха тази мажоритарна система. Г-н Йорданов искаше само за една вечер да се внесе и да се разглежда в пленарна зала тази мажоритарна система. Да, ние сме направили предложение тогава и сега пак го правим. С призив да ни подкрепите. Защото привидно се криете, че нямало райониране, че ние сме дали районирането на президента да го прави. Намерихме в сайта "Шоуто на Слави" вашето райониране", посочи Цвeта Караянчева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Ако има предсрочни избори, трябва да има Изборен кодекс и ние сме готови затова. Ако няма. В този въвеждаме, че следващите ще бъдат мажоритарни и работим, докато живее този парламент, за да го направим", смята Тошко Йорданов - председател на ПГ "Има такъв народ".

"Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате редовни парламентарни избори, защото, аз да ви припомня, че последните редовни, преди последните, бяха 2009-а, следващите бяха 2021 г. До 2030-та, 2040-та ще има редовни избори, та да въведете вашата мажоритарна система", заяви Тома Биков от ПГ на "ГЕРБ-СДС".

От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят всички предложения на всички парламентарни групи, ще участват конструктивно в диалога.

Днес трябва да бъде решено и каква ще бъде партийната субсидия. Предложението на "Има такъв народ" е тя да бъде 1 лев, но в правна комисия то беше отхвърлено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краят на редовния сезон: Драма в битката за оцеляване и в борбата за топ 6!
Краят на редовния сезон: Драма в битката за оцеляване и в борбата за топ 6!
Янис Адетокумбо с "дабъл-дабъл" за победата на Милуоки
Янис Адетокумбо с "дабъл-дабъл" за победата на Милуоки