НОВИНИ

Облачно и дъждовно време в Северозападна България

облачно дъждовно време северозападна българия
bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 19.07.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Времето
Слушай новината

Предимно слънчево ще е времето днес над източната половина от страната, а преобладаващите максимални температури ще са между 30° и 35°.

Над Западна България обаче, в близките часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

В сила е предупреждението от първа степен код жълто за краткотрайни валежи, на места интензивни, придружени и от гръмотевици. Има условия и за градушки.

През нощта и утре преди обяд над северозападните райони, а по-късно през деня и над останалата част от Северна и Западна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Отново ще има краткотрайни валежи, в някои райони значителни по количество, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия и за градушки.

В югоизточната част от страната ще се задържи предимно слънчево и горещо. През деня вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад, най-късно в източните райони. Максималните температури ще са от 26° в крайните северозападни райони до 34° на югоизток, в София около 27°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Над северните райони около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми.

Ще духа до умерен вятър от юг, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са между 28 - 31°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

В планините сутринта ще е предимно слънчево. По-късно през деня над масивите от Югозападна България и Стара планина ще се развива купеста и купето-дъждовна облачност.

Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Максималните температури в курортите от 15 градуса на Алеко до 28 градуса в Банско.

Валежи ще има не само у нас, но и в Румъния, и в централните части на полуострова, в някои райони интензивни и с условия и за градушки. В югоизточните райони ще е предимно слънчево, все още с температури по-високи от обичайните.

У нас в близките дни температурите плавно ще се понижават. В сряда облачността в Западна и Централна България ще намалее до предимно слънчево. Превалявания, на места и гръмотевици, ще има в източните райони от страната.

Изолирани слаби валежи не са изключени и в четвъртък и петък, но в повечето райони ще бъде слънчево.

В събота вероятността за валежи е малка, а температурите слабо ще се повишат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец срещу Олимпиакос или Нефтчи в третия кръг на Шампионската лига
Лудогорец срещу Олимпиакос или Нефтчи в третия кръг на Шампионската лига
Масови проверки в градския транспорт в София за неносене на маски
Масови проверки в градския транспорт в София за неносене на маски