НОВИНИ

Обзор 2020: Какво се случи през юли и август в българския спорт: В българският футбол отново беше горещо

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:57, 31.12.2020
Чете се за: 07:55 мин.
Други спортове

В навечерието на 2021-ва година ще се върнем към лятото на отиващата си година, за да си припомним какво се случи в българския спорт.

Ще обърнем внимание на финала за Купата на България, както и на деветия пореден триумф на Лудогорец в родния шампионат.

Ще видим и как започна българското учасите в евротурнирите и дали и тази година нашите представители ни разочароваха.

Ще разберем как Григор Димитров се пребори с COVID-19 и какво ни донесе възобновяването на тенис сезона през август.

Няма да пропуснем и българското плуване, което през тази година ни донесе толкова много радост и поводи за оптимизъм за предстоящите олимпийски Игри в Токио догодина.

Юли:

Още първият ден на второто полугодие обещаваше да бъде изпъстрен с много емоции, тъй като предстоеше финалът за Купата на България. В него един срещу друг заставаха отборите на Локомотив (Пд) и ЦСКА-София. „Черно-белите“ бяха на 90 минути от втори пореден трофей в надпреварата, докато „червените“ търсеха първи трофей от сезон 2015/16, когато спечелиха именно в тази надпревара като тим от Трета лига.

И в двата отбора обстановката очаквано беше приповдигната, като специалистите даваха леко предимство на ЦСКА-София, които бяха водени от Али Соу. Мачът беше с по-особен заряд и за техния наставник Милош Крушчич, чиято съдба щеше да се реши точно от този двубой.

Покрай този финал бе широко-дискутирана и темата с допускането на зрители по трибуните на Националния стадион „Васил Левски“. Взе се решението да има близо 12 000 фенове по трибуните при спазване на мерките срещу COVID-19, като всички се питаха дали това ще бъде възможно. Така или иначе не можеше да се отрече, че присъствието на хората на стадиона, особено в мач като този, щеше да бъде много приятно изживяване както за играчите, така и за самите фенове.

И така моментът за финала настъпи. Срещата предложи доста интересни моменти, като може би лек превес имаше състава на ЦСКА-София. „Армейците“ създадоха няколко много опасни положения, но последното препятствие пред тях се казваше Мартин Луков, който запази вратата си суха, демонстрирайки страхотни рефлекси. По този начин той запази нулевото равенство в редовното време, за да се стигне до продължения.

В допълнителното време отново не се стигна до гол и всички вече предвкусваха дузпите. В 120-та минута обаче пловдивчани предприеха интересен ход, вкарвайки в игра втория вратар, Илко Пиргов с ясната цел той да бъде под рамката при 11-метровите удари. Мнозина специалисти направиха аналог с влизането в игра на Тим Крул на 1/4-финалите на Световното първенство в Бразилия. Тогава той хвана две дузпи и класира Нидерландия напред.

Илко Пиргов стори същото. Вратарят спаси една дузпа, но тя бе повече от достатъчна, за да донесе втората поредна купа на Локомотив (Пд). За Момчил Цветанов пък това бе шести триумф в надпреварата, при това с четвърти различен отбор. Със сигурност радостта при черно-белите бе неописуема, докато разочарованието остана за ЦСКА.

За основен виновник бе определен Али Соу, който направи няколко пропуска в редовното време и продълженията, а също така направи и единствената грешка при дузпите. "Червената" общност се питаше дали голмайсторът не изгубил головия си нюх и дали въобще ще остане на стадион „Българска Армия“ и през следващата кампания.

Със сигурност въпросителни нямаше около Милош Крушчич, който беше освободен няколко дни след финала, а на негово място бе назначен Стамен Белчев. Специалистът застана за втори път начело на ЦСКА и обяви, че целите пред тима са достойно представяне в европейските клубни турнири.

За съжаление финалът стана причина и за скок в случаите на COVID-19 у нас, което се отрази негативно и на няколко отбора от Първа лига. Носителят на трофея, Локомотив (Пд) беше сред потърпевшите и поради тази причина двубоят им срещу ЦСКА за първенството, трябваше да се изиграе пред празни трибуни.

Сред най-сериозно пострадалите беше и тима на Черно море. Варненци в даден момент останаха без 16 от основните си футболисти, а това се оказа решаващо във финалния етап на Първа лига, когато се решаваха квотите за европейските клубни турнири.

Макар и сериозно осакатени, „моряците“ се добраха до финалния плейоф за класиране на баража за Лига Европа, където ги очакваше Ботев (Пд). Противно на очакванията, момчетата на Илиан Илиев бяха по-активния тим, но в край на сметка загубиха минимално у дома и така „жълто-черните“ си заслужиха право да се борят за участие в Лига Европа.

Оставаше да се разбере и кой ще бъде съперник на „канарчетата“. В последния кръг за сезона Левски и Славия си оспорваха последната квота за Европа. Въпреки дълбоката криза, „сините“ се намираха в по-добра позиция преди решителния мач. Накрая обаче радостта беше за тима от Овча Купел, който след успех над шампиона Лудогорец и загуба на Левски от Локомотив (Пд), финишира на трето място в Първа лига. За „белите“ това беше първо влизане в Топ 3 от 1997 година насам, докато за Левски остана задачата да се бори за оцеляването си като клуб.

Седмица след края на сезона Славия се справи и с Ботев (Пд) в срещата бараж за класиране в Лига Европа и си осигури място в първия квалификационен кръг на втория по сила европейски клубен турнир.

Междувременно пък Лудогорец вдигна своята девета поредна титла на България, но пък трябваше да преживее и раздяла с един от символите на своите най-големи успехи. Бразилецът Марселиньо, който дори записа и няколко мача за националния отбор на България обяви, че напуска Разград. Сбогуването му с „зелените“ бе много емоционално, а полузащитникът заяви, че ще продължи кариерата си в родна Бразилия.

На дъното Витоша (Бистрица) стана първият отбор, който изпадна от елита, докато Дунав (Русе) и Царско село щяха да се борят за оцеляването си в директни двубои срещу Монтана и Септември. В край на сметка „царете“ и Монтана си спечелиха място в Първа лига за сезон 2020/21, докато Дунав и Септември щяха да се подвизават във Втора лига.

Така бяха ясни основните действащи лица за следващата кампания в българския елитен футбол. Малко по-късно през юли бе изтеглен и жребият за новото футболно първенство, който отреди още в първия кръг да се срещнат отборите на ЦСКА-София и ЦСКА 1948. Това веднага предизвика множество реакции и в двата лагера, но повече по тази тема малко по-късно.

За феновете на тениса пък пристигна добрата вест, че Григор Димитров се е преборил с COVID-19 и дори отново излезе на корта по време на демонстративния турнира на Патрик Муратоглу. Българинът определено беше далеч от най-добрите си дни, като изтъкна, че наистина е прекарал много тежко вируса, а това се е отразило крайно негативно и върху неговата физическа форма.

В съседен Белград пък Алекс Лазаров продължаваше със своите силни изяви през 2020 г., като на турнира в академията на Янко Типсаревич, българинът записа няколко наистина впечатляващи победи над играчи от топ 50. Сред имената, които станах жертви на Алекс бяха и двама тенисисти, които са вече утвърдени в елит. Това бяха Душан Лайович и Борна Чорич, който също пребори COVID-19, след като по подобие на Григор Димитров се зарази по време на „Adria Tour“.

Цветан Соколов пък беше обявен за новия капитан на националния отбор на България по волейбол след отказването на Виктор Йосифов. Стана ясно още, че към треньорския щаб на „лъвовете“ се присъединява и Николай Желязков, който щеше да бъде помощник на Силвано Пранди. Отборът се събра за провеждането на летен лагер, който да компенсира липсата на мачове през 2020-та година.

През юли също така, след двугодишна пауза, се проведе и колоездачната обиколка на България. Шампион стана полякът Патрик Стош.

За съжаление през същият този месец юли, българската общност бе попарена от новината за кончината на борецът Николай Щерев. Синът на треньорът Симеон Щерев стана поредния човек, отишъл си без време, след като загуби битката с COVID-19.

Август:

Август започна с битка за първи трофей за новия сезон - Суперкупата на България. Двамата претенденти отново бяха Лудогорец и Локомотив (Пд), но този път радостта беше за „черно-белите“. Пловдивчани бяха по-добрият отбор през повечето време на стадион „Хювефарм Арена“ в Разград, но трябваше да чакат до самия край на срещата, за да стигнат до успеха. Тогава страхотна комбинация между Димитър Илиев и Бирсент Карагерен позволи на капитана на Локомотив да отбележи единственото попадение в срещата и да донесе още един трофей на пловдивчани.

Още тази загуба пък загатна, че столът на Павел Върба започва да се клати, макар и от ръководството на разградчани да отрекоха, че чехът е застрашен от уволнение.

Седмица по-късно започна и новият футболен сезон в Първа лига, а стартът беше повече от интригуващ, ЦСКА 1948 приемаше ЦСКА-София. Толкова се изписа и изговори за този мач, в който футболът сякаш бе оставен на втори план. Все пак двата тима спретнаха голово шоу, завършвайки 2:2 на Националния стадион „Васил Левски“, въпреки че ЦСКА 1948 поведоха с 2:0.

След срещата много хора, свързани с „Червения клуб“ изказаха мнението си, като очаквано трудно можеше да се обединят върху една обща теза за това кой клуб е автентичен и кой не.

В същото време шампиона Лудогорец се препъна звучно при гостуването си на Ботев във Враца и отново даде индикации, че се намира далеч от желаната форма.

Левски също стартира в първенство, въпреки всички трудности. „Сините“ излязоха в мача си от първия кръг срещу Берое в състав, предимно изграден от младежи, след като продължи да се разделя с чуждестранните си футболисти. Поредните напуснали станаха Георги Георгиев и Холмар Ейолфсон. На „Герена“ Левски отстъпи на Берое, който пък даваше заявка за силна кампания, предвождан от Димитър Димитров-Херо.

Сериозният брак в играта на „сините“ бе явен и това си пролича още във втория кръг при гостуването на Арда. Кърджалии тотално надиграха опонента си, но като по чудо Левски се добра до точка, въпреки че игра половин час с човек по-малко.

Наред със старта на българското първенство, дойде и началото на европейските клубни турнири. Лудогорец по традиция тръгна с амбиции да гони участие в групите на Шампионската Лига, а първият съперник се казваше Будучност. В Черна гора „зелените“ не показаха добра игра, но все пак взеха своето и спечелиха с 3:1, за да си осигурят среща с датския първенец Мидтиланд.

Заради пандемията от COVID-19 този мач дойде доста по-рано от обикновено, а освен това всичко щеше да се реши само в един мач, а не както обичайните два двубоя. Предимството за Лудогорец бе, че мачът беше в Разград, но дори това не помогна на момчетата на Павел Върба. Българският шампион отпадна след загуба с 0:1, като трябва да споменем все пак, че главният съдия не отсъди дузпа за Лудогорец, която можеше да промени изхода от двубоя. Така „зелените“ се разминаха с групите на Шампионска Лига, до които впрочем се добра Мидтилнад с Божидар Краев в състава си.

В Лига Европа пък предстоеше натоварена първа вечер за българските отбори, като и тримата ни представители излизаха с амбиции за успех. Локомотив (Пд) донякъде очаквано се справи с Искра Даниловград, докато Славия за съжаление затвърди лошата си форма от българското първенство, губейки като гост с 2:1 на албанския Кукеши.

ЦСКА-София пък беше на косъм от страхотен резил срещу абсолютния дебютант от Малта, Сайрънс. Отборът от островната държава за първи път в своята история играеше мач в чужбина, но бе на път да поднесе сензацията, след като поведе в резултата на стадион „Българска Армия“. Играчите на Стамен Белчев все пак намериха сили да стигнат до обрат, а на пресконференцията след мача наставникът най-искрено се извини на феновете на „армейците“ и заяви, че играта на тима му е била недопустима.

Така трима български представители очакваха жребият за следващата фаза на квалификациите на Лига Европа. От Лудогорец изкараха сериозен късмет, тъй като жребият им отреди те директно да продължат към плейофния кръг.

Не можеше обаче да се каже същото за Локомотив (Пд) и ЦСКА-София, на които съдбата не се усмихна. Пловдивчани предизвикаха съдбата, пожелавайки си Тотнъм или Милан, а жребият им отреди именно „шпорите“ да гостуват на „Лаута“. Всички бяха много доволни от този факт, но и същевременно тъжни от факта, че този двубой щеше да се играе пред празни трибуни заради мерките срещу COVID-19.

ЦСКА-София пък го очакваше домакинство на българския кошмар, БАТЕ (Борисов), като пред „червените“ стоеше задачата да станат първия роден отбор, отстранил беларуския състав, след като в годините назад се провалиха Левски и Литекс.

Месец август също така ознаменува завръщането на сцената на много други спортове, включително и професионалните тенис турнири. Първата надпревара трябваше да се проведе в Палермо и беше организирана от Женската тенис Асоциация (WTA). Сред заявените участници беше и Вики Томова, но за съжаление положителна проба за COVID-19 я спря от участие. Необичайното около този случай беше, че софиянката даде 8 отрицателни теста в продължение на 8 дни, но така и не убеди организаторите, че е здрава и може да се включи в надпреварата в Сицилия.

Месец август също така донесе много радост и за българското плуване. Младият Йосиф Миладинов се открои най-много, подобрявайки рекорда на 100 метра бътерфлай за мъже, спирайки хронометрите на 51.55 секунди. С това постижение Милатинов си заслужи и олимпийска квота и стана вторият българин след Антъни Иванов, който ще плува в Токио през 2021-а година. 17-годишният талант подобри също така и рекорда на 100 метра свободен стил, като по-късно през годината стана и първият българин, слязъл под 49 секунди в кралската дистанция.

Калоян Левтеров даде заявка също за квота за Токио, след като направи много силно плувне на 200 метра гръб. За наша огромна радост, по-късно през годината, той изпълни целта си и стана третият български плувец, който си гарантира място на Игрите в японската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция отмени PCR теста за транзитни пътници, Белгия въведе карантина за страни от "червената зона"
Турция отмени PCR теста за транзитни пътници, Белгия въведе карантина за страни от "червената зона"
След полунощ разводът между Лондон и Брюксел става факт
След полунощ разводът между Лондон и Брюксел става факт