НОВИНИ

Обзор 2020: Какво се случи в българския спорт през декември: Кубрат Пулев отново в битка за световната титла

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:57, 04.01.2021
Чете се за: 06:33 мин.
Други спортове

Обзорът на 2020 година завършва с месец декември, който беше белязан от мача за световната титла между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа.

Цяла България очакваше този мач още от 2017-та година, а самият Кубрат на 39 години за втори път щеше да излезе в опит да донесе поясите в България.

В същото време на футболно ниво приключи българското участие в евротурнирите, а и най-накрая се изигра дългоочакваното първо Вечно дерби в efbet Лига.

Няма да подминем и отличните изяви на родните борци по време на Световната Купа в Белград, както и представянето на нашите гимнастици по време на Европейското първенство в Мерсин.

Накрая ще завършим с това кои спортисти бяха отличени за представянето си през годината в традиционната анкета „Спортист на годината“.

Декември:

В края на календарната година най-накрая за българския спорт дойде може би най-дългоочакваното събитие - сблъсъкът за Световната титла между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа. След много перипети двубоят в край на сметка бе насрочен за 12 декември в „Уембли Арена“. За съжаление няколко дни пред мегасблъсъка се разрази скандал около допускането на български журналисти на събитието. Все пак тази ситуация имаше щастлив завършек и наши колеги все пак бяха допуснати до събитието.

Така дойде вечерта на 12 срещу 13 декември, в която цяла България тръпнеше да разбере ще успее ли Кубрат Пулев да стане световен шампион. Джошуа влезе в срещата като фаворит, но всички ние тайно се надявахме нашият боксьор да успее да поднесе изненада.

Битката очаквано започна с два опознавателни рунда, преди в третия британецът да натисне. Джошуа вкара няколко много тежки удара, които доведоха и до два нокдауна. Изглеждаше, че Кобрата няма шансове да продължи срещата, но той прояви страхотен дух, успявайки да оцелее след поредицата от тежки попадения.

В следващите няколко рунда Кубрат заигра по-активно и на няколко пъти вкара добри удари, показвайки, че въпреки всичко разликата между него и Джошуа не е толкова голяма. За съжаление нашенецът все повече се отдалечаваше от успеха по точки, а не изглеждаше и като да има шанс да нокаутира британецът.

В деветия рунд Джошуа отново вдигна оборотите и за съжаление още два пъти повали българина на земята. Кобрата отново намери сили да се изправи след първия нокдаун, но при втория всичко свърши и британецът защити поясите си.

След мача българската общност се раздели на два лагера, като единия остро разкритикува Кубрат за цялото му поведение преди, по време на и след битката. Другите пък скочиха в защита на българина, изтъквайки колко невероятно е постижението му, че на 39 години за втори път достигна до битката за трофея.

Самият Пулев заяви при завръщането си в България, че се надява да получи реванш, макар и да призна, че това едва ли ще се случи. Все пак боксьорът подчерта, че за сега няма намерения да прекратява кариерата си. Затова можем само да му пожелаем здраве и спортно дълголетие и се надяваме, че съвсем скоро ще го видим отново на ринга.

След емоциите около българския бокс, се връщаме към любимия ни футбол и края на есенния полусезон, както в Лига Европа, така и efbet Лига.

ЦСКА и Лудогорец вече бяха наясно със своята съдба в Лига Европа, но въпреки това им оставаше да изиграят по два мача на честта.

За българския първенец уви това доведе само до нови две поражения, като по-притеснителното беше цялостното представяне на тима, воден от Станислав Генчев. Така за първи път в своята история Лудогорец приключи участието си в групова фаза на европейски клубен турнир без нито една спечелена точка.

На другия полюс беше тима на ЦСКА, чието израстване при Бруно Акрапович беше видимо. Босненецът първо върна отбора на победния път в Първа Лига, а сега се насяваше да стигне до успех и в Лига Европа. Най-подходящият момент изглеждаше срещу ЧФР Клуж при гостуването на румънския шампион. „Червените“ този път не допуснаха грешките от първата среща, но отново не намериха пътя към гола и в край на сметка поделиха точките след нулево реми.

Така в последния си мач срещу Рома „армейците“ се надяваха просто да открият головата си сметка в групите на Лига Европа. Дългото чакане най-накрая свърши, когато в 5-та минута Тиаго Родригеш отбеляза за 1:0. Ранният гол вдъхна увереност на българския тим, който изнесе най-силния си мач в група „А“ и напълно заслужено спечели с 3:1 под проливния дъжд на стадион „Васил Левски“. По този начин „армейците“ приключиха с 5 точки в актива си, кампанията си в груповата фаза на Лига Европа.

Представянето, особено в последните два мача, пък дава надежда за ЦСКА-София за една силна еврокампания и през следващия сезон. Освен това с Бруно Акрапович начело, „червените“ фенове се надяват да притиснат и Лудогорец в битката за шампионската титла.

И като заговорихме за efbet Лига, седмица преди началото на коледните празници, най-после се изигра Вечното Дерби, което бе отложено през ноември заради случаите на COVID-19 в Левски. Така или иначе двубоят най-после се състоя на 18 декември, като ЦСКА влезе в ролята на фаворит. „Червените“ бяха по-активния отбор и резонно откриха чрез вездесъщия Али Соу, който се разписа след чудесен индивидуален рейд в 20-та минута.

Малко преди почивката „армейците“ можеха да си улеснят задачата, когато главният арбитър Никола Попов отсъди меко-казано спорна дузпа в полза на ЦСКА. Тиаго Родригеш обаче не успя да преодолее Николай Михайлов, който стисна зъби, за да застане под рамката, тъй като секунди по-рано изпитваше някакъв дискомфорт.

В 74-та минута Амос Юга беше изгонен, което за момент вдъхна някакви надежди на Левски, че може и да измъкне нещо от срещата, но това не се случи. Така ЦСКА записа шестата си поредна победа в първенството и посреща 2021-ва година като трети в класирането, с равни точки с втория Локомотив Пд. Убедителен лидер засега обаче е Лудогорец, който има шест точки преднина пред преследвачите си. Останалите три отбора в топ 6 са Арда, Берое и ЦСКА 1948. Левски след 16 кръга заема 12-то място в подреждането.

За да закрием темата за българския футбол през 2020-та година отново ще погледнем към националния отбор на България, който за съжаление отново не донесе очакваната от него радост. Само една победа за календарната година, при това в контрола, в комбинация с провала за класирането на Евро 2020 костваха поста на Георги Дерменджиев като национален селекционер. За негов заместник е спряган досегашният наставник на младежите, Александър Димитров, но какво ще се случи, ще стане ясно в средата на януари.

В същото време станаха ясни и нашите съперници в квалификациите за Световното Първенство в Катар през 2022. „Лъвовете“ попаднаха в предварителна група С заедно със съставите на Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва. Мачовете предстои да се изиграя през 2021-та година, като само победителят в групата се класира за Световното, докато вторият отива на бараж.

Другото спортно събитие през декември, което донесе радост на България беше Световната Купа по борба в Белград. Първоначално това трябваше да бъде Световно първенство, но заради COVID-19, статутът на турнира бе променен на Световна Купа.

Нашите борци обаче отидоха мотивирани да покажат най-доброто от себе си и категорично го сториха, извоювайки общо 5 отличия. Над всички обаче се открои Милена Янева, която спечели златния медал в категория до 72 кг. След титлата българката заяви, че е била на косъм от това да се откаже от спорта след поредната си тежка травма.

При дамите спечелихме още два бронза, благодарение на Миглена Селишка и Мими Христова. И двете счетоха третото място за успех, предвид факта, че са имали контузии малко преди надпреварата в Белград.

При мъжете двата бронза донесоха Георги Вангелов и Ахмед Батаев, като за съжаление класиците ни останаха с празни ръце. Айк Мнацаканян и Кирил Милов стигнаха до решителните схватки за отличие в репешажите, но за съжаление и двамата изгубиха в спора за бронза.

Като цяло в края на годината от родната федерация обявиха, че изпращат един от най-успешните си сезони, въпреки липсата на състезания заради COVID-19. Равносметката беше следната: От двете големи първенства през 2020-та, нашите борци спечелиха общо 11 медала, 6 по време на Европейското първенство в Рим и още 5 по време на Световната Купа в Белград. Излъчихме общо трима шампиони на Стария континент в лицето на Едмонд Назарян, Миглена Селишка и Мими Христова, както и един златен медалист на Световната Купа, Милена Янева.

Сега целта пред родната борба е спечелването на колкото се може повече квоти за Олимпиадата в Токио, като през 2021-ва нашите състезатели ще имат две възможности да го сторят. Първо, на европейската квалификация в Будапеща през март, а след това и на световната квалификация на родна земя в София през май. До момента с квота за Токио е само Тайбе Юсеин, която се класира, благодарение на сребърния си медал от световното първенство.

В края на годината се проведе и Европейско първенство по спортна гимнастика в Мерсин, Турция. В южната ни съседка, младежите извоюваха бронз в отборното състезание, докато Валентина Георгиева стигна да среброто във финала на прескок. По този начин тя стана първата българка, която печели медал при девойките, а също така донесе и първо отличие, спечелено от жена от 1992 година насам, когато Силвия Митева остава втора също на прескок.

Накрая отново се връщаме в България, където се проведе и държавното първенство по плуване, на което за пореден път нашите състезатели успяха да подобрят националните рекорди в няколко дисциплини и отново демонстрираха, че определено от тях може да се очакват много добри резултати в следващите години.

РАВНОСМЕТКА:

В една година, белязана от COVID-19 и отмяната на много състезания, включително и Олимпийските Игри, българските спортисти отново ни дадоха поводи за радост. За някои от тях това дойде напълно неочаквано, но именно това направи и успеха им още по-сладък.

В край на сметка ето кои бяха отличени в традиционната анкета „Спортист на Годината“:

Цветана Пиронкова бе избрана за „Спортист номер 1 за 2020 г.“ след невероятното си завръщане на корта след тригодишна пауза заради майчинство. Едмонд Назарян остана втори след страхотното си представяне на Европейското първенство в Рим през февруари, където той грабна и златния медал в класическия стил. Кубрат Пулев, който за втори път излезе в битка за световната титла заема 3-та позиция. Четвърта е Мария Оряшкова, която спечели рекордна шеста световна титла в самбо. Челната петица допълни Йосиф Миладинов, който подобри няколко национални рекорда, а освен това си извоюва и квота за Олимпийските Игри в Токио.

За „Отбор на годината“ бе отличен тимът на България за "АТР Cup" в състав Григор Димитров, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев. Нашите момчета останаха на крачка от това да влязат измежду най-добрите осем в света по време на най-новия тенис турнир.

За „Треньор на годината“ очаквано бе избран наставникът Петър Касабов, който е начело на женския ни отбор по борба. През 2020-та нашите дами спечелиха две европейски титли, като донесоха и още едно злато от надпреварата за Световната Купа в Белград.

„Спортист на годината с увреждания“ пък за втора поредна година стана Християн Стоянов. Лекоатлетът, който през 2019-та година стана световен шампион в дисциплината 1500 метра продължава своя поход към голямата си мечта- златен медал от параолимпийските игри в Токио.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Петерханзел поведе на Рали Дакар
Стефан Петерханзел поведе на Рали Дакар
Над 65% от децата се върнаха днес в детските градини в Пловдив
Над 65% от децата се върнаха днес в детските градини в Пловдив