НОВИНИ

Обзор 2020: Какво се случи в българския спорт през май и юни - Краят на първата вълна от COVID-19

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:31, 30.12.2020
Чете се за: 05:22 мин.
Още
обзор 2020 случи българския спорт юни краят първата вълна covid

В предпоследния ден от 2020 г. ще хвърлим ретроспективен поглед към събитията в българския спорт през месеците май и юни на отминаващата година.

С настъпването на края на първата вълна от COVID-19 и отмяната на повечето противоепидемични мерки в странта още на 13 май, родните спортисти получиха правото да се завърнат към така бленуваните тренировки.

Най-облагодетелствани от цялата ситуация бяха футболистите в Първа лига, която единствена от всички състезания в страната получи "зелена светлина" за довършването на сезона, но под извънреден регламент.

Май:

Месец май пристигна с нови трудности за Левски. Задълженията на „сините“ бяха изправили клуба на ръба на оцеляването, а най-обсъжданата тема беше кой ще се заеме със задачата за спасяването на отбора. Появиха се слухове дори, че държавата е готова да отпусне кредит на тима от „Герена“.

Васил Божков все още беше в Дубай, но изрази готовност да предостави акциите на всеки, който прояви желание да го получи. Сред най-спряганите имена бяха тези на Наско Сираков и Константин Папазов. Дори премиерът Бойко Борисов изяви готовност да помогне на клуба. Това му изявление доведе до една доста нелепа ситуация, която повечето хора определиха като гавра с Левски.

Васил Божков реши да предостави акциите на Левски на Борисов, използвайки като посредник журналиста Сашо Диков. Той лично отиде да предостави джиросваните акции на премиера, който в последния момент промени решението си и се отказа да спасява „синия“ клуб.

Така на практика собствеността на Левски остана неясна, а милионите задължения продължаваха да бъдат все така непокрити. И в момент, в който фалитът изглеждаше неизбежен, на сцената излязоха хората, които и до днес са причината Левски да продължи да съществува в този си вид. Наско Сираков и Константин Папазов придобиха правата върху клуба, като бившият футболист стана и мажоритарен собственик на клуба.

Сираков изрази готовност да се бори за 26-кратния шампион на страната ни по футбол, обявявайки, че основната цел пред отбора е намирането на генерален спонсор, който да помогне за погасяването на дълговете. В този момент и други влиятелни личности, свързани с Левски, подпомогнаха клуба, дарявайки огромни суми за неговото спасяване.

За останалите тимове в българския футбол пък пристигна добрата новина, че правителството позволи провеждането на тренировъчни занимания в средата на месец май. От своя страна това доведе до моментални спекулации кога ще бъде подновен сезонът и в какъв формат ще бъдат изиграни оставащите мачове. В край на сметка от БФС излязоха с изявление, че Първа Лига ще се завърне на 5 юни. Срещите от първата шестица обаче нямаше да се изиграят в пълния си формат, като щеше да има само едно по едно завъртане на мачовете.

Не така обаче стояха нещата във Втора Лига, където сезонът официално бе прекратен на 15 май. За шампион бе обявен тимът на ЦСКА 1948, което му гарантира и промоция в елита на България. Това на практика означаваше, че през сезон 2020/21 в Първа Лига ще има двубой между два тима с името ЦСКА, нещо което щеше да се очаква с огромен интерес.

Преждевременно прекратяване на Втора Лига обаче не се хареса на основния преследвач на ЦСКА 1948 – Септември (София). От клуба изразиха недоволството си, че решението на практика не им позволява да се борят за директна промоция, а ще трябва да преминат през ситото на баражите. Подобна съдба очакваше и третия в подреждането тим на Монтана.

Юни:

Преминаваме към месец юни, когато отново на дневен ред беше темата Левски. Наско Сираков официално застана начело на клуба, придобивайки мажоритарен дял от акциите на клуба. Процент от акциите отиде и при Констатнин Папазов, като тези събития дадоха надежда на „сините“ фенове, че може би идва края на тази кошмарна история за тях.

Уви, на 11 юни стана ясно, че старши-треньорът Петър Хубчев се разделя с клуба. Този ход донесе нови неприятности за Левски, тъй като се оказа, че в договора на бившия национален селекционер били заложени сериозни финансови неустойки към него и неговия екип. Преговорите между двете страни за изплащането на въпросната сума продължават и до днес, като дори се появиха информации, че Хубчев е готов да съди клуба, ако не му бъде изплатено обезщетението.

Така на кормилото на „сините“ застана Георги Тодоров, който за пореден път трябваше да се превърне в спасител за Левски. Специалистът, обаче, го очакваха тежки месеци, изпълнени с неясността около бъдещето на отбора. На дневен ред стоеше и ситуацията с неизплатените заплати на играчите.

Въпреки всички тези проблеми, Левски успя да поднови първенството наред с останалите отбори, като на 5 юни излезе в дербито на кръга срещу шампиона Лудогорец.

“Зелените“все пак взеха своето при гостуването си в София, побеждавайки с минималното 1:0 след гол на Каули Оливейра.

Завръщането на футбола също така бе съпътствано и със зрители по трибуните, ход , който в другите европейски първенства не посмяха да предприемат и доиграха сезона пред празни трибуни.

Акцентът през юни в България обаче бяха 1/2-финалите в турнира за Купата на България. Въпреки дълбоката криза, в Левски тайно се надяваха, че могат да изненадат носителя на трофея Локомотив (Пд). „Черно-белите“ бяха твърдо решени обаче да стигнат до втори пореден финал и спечелиха комфортно с 2:0 в първата среща на „Лаута“. Реваншът премина без голове и така Бруно Акрапович за втора поредна година класира пловдивчани за последния двубой в надпреварата.

Единствената въпросителна оставаше дали няма да имаме повторение на пловдивския финал от преди година. Ботев (Пловдив) излизаше срещу ЦСКА София, а „червените“ бяха мотивирани да си върнат за загубата на същата фаза миналия сезон. След нулево равенство в първия мач, всичко бе оставено за реванша. На стадион „Българска Армия“ играчите на Милош Крушчич се пребориха с демоните от миналото и след победа с 2:0 си подпечатаха мястото във финала.

През същия този месец юни бе назначена и дата за дългоочаквания конгрес на БФС, на който се очакваше да бъде избран и нов президент на централата. Бе обявена датата 11 декември, като все още имаше доста яснота около това кои ще бъдат кандидатите да заменят на поста Борислав Михайлов.

Другата важна новина за българския футбол бе определянето и на датата за така-важния полуфинален бараж срещу Унгария за класиране на Евро 2020. От УЕФА обявиха, че ще посрещнем „маджарите“ в София на 8 октомври, а при успех, месец по-късно отново на националния стадион „Васил Левски“ щяхме да изиграем и финалния плейоф за класиране на Европейското първенство.

За малко оставяме темата с футбола и се пренасочваме към тениса, който също така бавно-бавно правеше своето завръщане. През юни стана ясно, че Новак Джокович ще организира серия от благотворителни турнири в Сърбия, Хърватия и Черна гора, под наименованието „Adria Tour”. Водачът в световната ранглиста покани някой от най-големите звезди в световния тенис, както и изявените играчи на Балканския полуостров. За наша радост стана ясно, че в надпреварите ще се включи и нашата първа ракета, Григор Димитров.

Също така бе обявено, че турнирите ще се проведат пред пълни трибуни, нещо, което раздели на две тенис общността. Едната част изяви своята подкрепа относно решението на Джокович, докато други остро го разкритикуваха.

Така или иначе всичко започна по план, а първата спирка бе Белград. В сръбската столица Григор Димитров пристигна с леко променена техника на изпълнение на сервис, но въпреки това не показа добра игра, записвайки 1 победа и 2 поражения.

След края на турнира първата ни ракета отскочи и до Хасково, където в продължение на няколко дни провеждаше занимания в родния си град. Присъствието му не остана незабелязано от неговите фенове, които побързаха да се срещнат със своя любимец, въпреки че в цял свят още върлуваше пандемията от COVID-19.

На втория турнир от „Adria Tour“ в Задар Григор започна с участието си в приятелски футболен мач, в който участие заеха още Новак Джокович, Александър Зверев и Борна Чорич. Именно хърватинът беше първият съперник на Григор в турнира, а мачът срещата двамата премина под пълната диктовка на Чорич, като Димитров определено не изглеждаше добре на корта.

Ден по-късно хасковлията обяви и своето оттегляне от надпреварата, което предизвика спекулациите, че той може би е заразен с COVID-19. За съжаление това беше потвърдено скоро след това, а впоследствие стана ясно, че положителни проби са дали още треньорът на Григор, Крис Гро, както и Борна Чорич, световния номер 1, Новак Джокович, както и неговата съпруга Йелена, наред с наставника му Горан Иванишевич.

Този бум на случаи на COVID-19 моментално прекрати „Adria Tour“, a всички бяха разкритикувани за поведението си по време на турнирите и явното неспазване на разпоредбите за спазване на социална дистанция между играчите. За нещастие сред най-критикуваните беше и Григор Димитров, който дори беше упрекнат публично от бащата на Новак Джокович. Сърджан Джокович обвини българинът, че нарочно е пристигнал заразен в Задар, в опит да провали събитието, организирано от неговия син. Мотивите му за тези силни думи са добрите отношения на първата ни ракета с най-големите съперници на Новак в световния тенис, Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Тези тежки обвинения оставиха черно петно върху цялата идея за „Adria Tour“, както и върху спортист номер на България за 2014-та и 2017-та година. Най-важното беше, че Григор все пак се пребори с коварната болест, макар това да оказа негативно отражение върху останалата част от сезона му, за която ще си говорим повече в някоя от следващите части.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев изрази съпричастността на страната ни с хърватския народ
Румен Радев изрази съпричастността на страната ни с хърватския народ
Провинция Северен Рейн-Вестфалия изисква задължителен тест за COVID-19 за идващите от България
Провинция Северен Рейн-Вестфалия изисква задължителен тест за COVID-19 за идващите от България