НОВИНИ

Очаквайте "В кадър": "Среща в Банат“ - как банатските българи в Румъния съхраняват българските традиции

Гледайте на 2 юни, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 01.06.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

На 2 юни, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ гледайте филма „Среща в Банат“, посветен на наследниците на банатските българи в селата Винга и Стар Бешенов и в град Тимишоара в Румъния.

Повод за срещата в Банат на екипа на Българската национална телевизия и банатската общност са прожекциите на филми на РТВЦ-Русе, снимани преди десетилетие по същите тези места, като сега зрителите им са порасналите участници в кинолентите и техните семейства.

Документалният разказ ни пренася в района на Трансилвания, Румъния и ни запознава с духовните представители на банатските българи – свещениците от Римокатолическата църква, съхранили тяхната вяра при бягството на предците им след разгрома на Чипровското въстание.

В повествованието участват също общественици и учители от българското училище в Стар Бешенов, както и журналисти, които издават вестника на банатските българи в Тимишоара.

Екипът на БНТ се среща с всеки един от тях и в рамките на броени дни надниква в тяхното ежедневие, в начина, по който българската общност на т.нар. павликяни – както те самите се наричат – се веселят и съхраняват българските народни песни, традиции и обичаи.

Филмът продължава линията в мисията на обществената телевизия – да поддържа чувството за принадлежност, култура и традиции сред българските общности зад граница.

Автор и режисьор на „Среща в Банат“ е Калчо Петков, оператори са Пиц Даниел и Деян Маринов, изпълнителен продуцент – Весела Смилец, редактор – Виолета Никифорова, звукорежисьор и музикален оформител е Елена Джелепова, видеотехник – Радослав Киров, организатор – Светлана Петрова, а монтажът е дело на инж. Павлина Иванова.

През април 2023 г. ръководителят на РТВЦ-Русе Калчо Петков бе удостоен с наградата „Достоен българин“ за работата му с българската общност в Румъния и Молдова.

Гледайте „В кадър“ и документалния филм „Среща в Банат“ – на 2 юни, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карим Бензема си тръгва от Реал Мадрид
Карим Бензема си тръгва от Реал Мадрид
Етнически българи от Одеска област искат НС да осъди призива на лидера на "Възраждане"
Етнически българи от Одеска област искат НС да осъди призива на лидера на "Възраждане"